Mainos

Juutalaiskirjoitus toi sakkoja Porvoossa

Tuomioiden syynä oli porvoolaismiehen mielipidekirjoitus, joka käsitteli Lähi-idän konfliktia. Uusimaa ja Kansan Uutiset julkaisivat sen heinäkuussa.

Porvoon käräjäoikeus on langettanut sanomalehti Uusimaan toimituspäällikölle ja paikkakuntalaiselle miehelle sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomion syynä oli juutalaisia solvaava mielipidekirjoitus. Kansan Uutisten vastaava päätoimittaja sai sakkoja päätoimittajarikkomuksesta.

Tämänpäiväisessä oikeudenkäynnissä oli kyse porvoolaismiehen mielipidekirjoituksesta, joka käsitteli Lähi-idän konfliktia. Uusimaa ja Kansan Uutiset julkaisivat sen heinäkuussa.

Valtionsyyttäjä Mika Illmanin mukaan kirjoitus oli juutalaisia panetteleva ja solvaava. Kirjoittaja esitti, että kolmannen valtakunnan juutalaisiin kohdistama joukkotuho oli hyväksyttävä ja toivottava toimenpide. Lausunnossa annettiin syytteen mukaan ymmärtää, että juutalaiset ovat sellainen kansanryhmä, johon äärimmäisen väkivallan kohdistaminen on sallittua.

Porvoolainen lähetti kirjoituksen useisiin lehtiin, joista kaksi julkaisi sen sellaisenaan. Kansan Uutisten toimitussihteeri tosin katsoi kirjoituksen olevan sopimaton ja poisti sen. Jostain syystä teksti jäi juttukoriin ja päätyi lehteen.

Esitutkinnassa selvisi, ettei Kansan Uutisten vastaava päätoimittaja Janne Mäkinen tiennyt kirjoituksen sisällöstä ennen sen julkaisemista. Syyttäjän mukaan Mäkisen tehtävänä oli kuitenkin järjestää toimitustyö asianmukaisesti niin, että sisällöltään lainvastaista aineistoa ei julkaista lehdessä.

Uusimaan toimituspäällikölle Antti Toiviaiselle lankesi syyte, koska hän päätti kirjoituksen julkaisemisesta vastaavan päätoimittajan ollessa lomalla.

Kaikki kiistivät syyllisyytensä

Kaikki kolme kiistivät syyllisyytensä. Porvoolaisen mukaan tarkoitus oli herättää vain keskustelua israelilaisten ja palestiinalaisten yhteenotoista.

Uusimaan toimituspäällikkö katsoi, että kirjoitus mahtui sananvapauden rajoihin.

- Yksi Uusimaan kaltaisen maakuntalehden tärkeimmistä tehtävistä on kertoa lukijoille erilaisia mielipiteitä, jotta lukijoilla on mahdollisuus muodostaa oma mielipiteensä siitä, mistä tämäntyyppisissä konflikteissa on kysymys. Toiviainen myönsi, että jälkikäteen ajateltuna syytteessä mainittu lause olisi pitänyt hyvän tavan vuoksi poistaa.

Mäkisen mukaan Kansan Uutisten toimituksen moniportainen johtamis- ja valvontajärjestelmä on toteutettu tehokkaimmalla ja järkevimmällä mahdollisella tavalla eikä syyttäjällä ollut perusteita väittää, että hän olisi laiminlyönyt johtamis- ja valvontavelvollisuutensa järjestämisen tai rikkonut alalla vallitsevia huolellisuusvelvoitteita.

Käräjäoikeus langetti sekä Toiviaiselle että porvoolaismiehelle 30 päiväsakkoa, josta tulee maksettavaa 1050 ja 570 euroa. Mäkinen sai 10 päiväsakkoa, josta kertyy pulitettavaa 400 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.