Juustokakku – raikas klassikko vie kielen

Raikas ja suussa sulava juustokakku tunnetaan eri puolilla maailmaa. Helposti muunneltavissa oleva klassikko maistuu kahvipöydässä tai jälkiruokana.

Juustokakut maustetaan usein sitruunamehulla, mutta täytteeseen voi halutessa lurauttaa myös esimerkiksi konjakkia tai rommia. Tuoreet hedelmät ja marjat sopivat täydellisesti juustokakkuun. Suklaan ystävä sulattaa juuston sekaan reilusti suklaata.

Perinteisen juustokakun pohja tehdään murskatuista kekseistä, kuten Digestive-kekseistä. Murskaaminen onnistuu kätevimmin monitoimikoneessa. Jos konetta ei ole lähettyvillä, murskaa keksit hienoksi muruksi muovipussin sisällä.

Osa juustokakuista vaatii uunissa paistamista, mutta keksipohjaiset kakut valmistetaan usein ilman uunia. Juustokakun kannattaa antaa tekeytyä rauhassa jääkaapissa, kakun maku paranee kylmässä.

Juustokeksikakku

Noin 10 palaa

Keksikakkupohja:
1 pkt kauramuro- tai cookies suklaamurotaikinaa

Täyte:
4 liivatelehteä
noin 1 dl mangososetta (esim. 125 g vauvanruokapurkki)
100 g sitruunatuorejuustoa
2 dl suklaarusinoita
½ dl sitruunamehua tai likööriä
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 dl kevyt vispikermaa (rasvaa 20 %)

Päälle:
50 g valkosuklaarouhetta
1-2 limettiä tai sitruunaa

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 min. Kuumenna mangosose kiehuvaksi esimerkiksi mikrossa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi soseeseen. Lisää seokseen tuorejuusto ja sitruunamehu. Vatkaa kerma sokerien kanssa vaahdoksi erikseen. Yhdistä siihen varovasti juustomangoseos sekä suklaarusinat.

Kaada hyytelö torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa. Koristele ennen tarjoilua limettiviipalein ja valkosuklaalastuin sekä halutessasi suklaarusinoin.

VINKKI: Käytä suklaarusinoiden tilalla rommirusinoita: liota 3 dl rusinoita vajaassa 1 dl:ssa rommia vähintään tunti.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Appelsiini-juustotorttu

Pohja:
175 g Pirkka Daniela täytekeksejä
50 g Oivariinia
1 tl appelsiininkuoriraastetta

Täyte:
4 liivatelehteä
1 tlk (2 1/2 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 rs (200 g) Viola appelsiinituorejuustoa
1 prk (200 g) Bulgarian jogurttia
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl appelsiininkuoriraastetta
3 rkl appelsiininmehua

Koristeeksi:
1-2 isoa appelsiinia
pääsiäisrakeita

Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sulata rasva. Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista mehu. Sekoita keksimurut, rasva ja appelsiininkuoriraaste keskenään. Painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon jogurtti, sokeri, vanilliinisokeri ja appelsiininkuoriraaste. Sekoita varovasti joukkoon myös vaniljavaahto.

Kuumenna appelsiininmehu kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet mehuun. Kaada seos hieman jäähtyneenä, ohuena nauhana juusto-jogurttiseoksen joukkoon.

Kaada täyte keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Kuori ja leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele kakun pinta appelsiinilohkoilla ja pääsiäisrakeilla.

Resepti: Ruokakesko

Mangojuustokakku

Tämä ihana kakku sopii loistavasti juhliin tai kahvipöytään.

Noin 10-15:lle

Kakkupohja:
1 pkt suklaa- tai kauramurotaikinaa

Täyte:
6 liivatelehteä
½ dl mangotölkin lientä
1 tlk säilykemangoa soseena (n. 250 g / 400 g)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa (2 tlk)

Päälle:
3 dl mangososetta (esim. lastenruokasosetta)
4 liivatetta

Koristeeksi:
1 tlk säilykemangoa viipaleina
kermapursokkeita
hopeakuulia

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200 asteiseen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna ½ dl mangolientä kiehuvaksi esim. mikrouunissa lasissa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi liemeen. Lisää seos, soseutettu mango ja muut maustavat ainekset tuorejuustoon. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti juustomangoseos. Kaada hyytelö torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa.

Liuota koristehyytelön liivatteet myös ensin kylmässä vedessä. Puristele liivatteet pois liotusvedestä ja sulata ne mangososeen kanssa (noin ½ dl) kiehuvaksi esim. mikrouunissa lasissa. Lisää loppu sose joukkoon. Levitä seos juustotäytteen päälle ja anna hyytyä vähintään seuraavaan päivään. Koristele ennen tarjoilua.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Kokeile myös näitä:

MTV3

Kuvat: Myllyn Paras Oy ja Ruokakesko Oy

Lue myös:

    Uusimmat