Juurien poistaminen pihamaalta

Terve Reiska! Kysyisin neuvoa piha-asiaan. Olemme aloittelemassa rakentamista peltomaalle. Siellä on ollut paljon pajukkoa ja leppäpuuta, jotka on kaadettu pois. Joudumme ajamaan tontille todella paljon täytemaata, sillä haluamme nostaa pohjaa ainakin puolella metrillä. Kysyisinkin pitääkö kaikki juurikot poistaa täytemaan alta vai tukahtuuko niiden kasvu täytemaan alle? Olen kuullut nimittäin ristikkäisiä mielipiteitä tästä asiasta. Voisitko neuvoa pihan perustamisessa alusta alkaen? Olisin avusta todella kiitollinen.

En ole mikään kasvitieteilijä, enkä tunne tarkkaan juurien kasvuunlähtötaipumuksia, mutta itse olen käyttänyt täytemaana kaivuumaita, joita ei sen kummemmin ole juurista putsattu. 21 vuoden ajan olen näin tehnyt, eikä millään rakentamallani tontilla ole tiheää metsää, tai pajukkoa päällä.

Täytemaa olisi saatava mahdollisimman tiiviiksi jo pohjia tehdessä, ettei painumia tapahtuisi. Niitä on ikävä täytellä jälkikäteen. Riittävä tiiviys saadaan kaivinkoneella työtä tehdessä. Muotoile täytemaa jo valmiin muotoiseksi (kaadot pois päin talosta). Laita pintaan n. 15 cm kerros multaa ja istutuksille reilun kokoiset n. 70 cm syvät kuopat jo maan muotoiluvaiheessa. Täytä kuopat mullalla ja istuta lapiolla mullan levityksen ja tasauksen jälkeen, ennen nurmen siemennystä. Älä siemennä istutusten juuria (ympärystää).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja