Juolukka, lampaankääpä ja kuusenkerkkä maustavat vuotta 2001

Vuoden luonnonmarjaksi on valittu juolukka, -sieneksi lampaankääpä ja -yrtiksi kuusenkerkkä. Valinnat tehnyt Arktiset Aromit ry. muistuttaa, että juolukkaa (Vaccinium uliginosum) on käypä syöntimarja sellaisenaan, vaikka sitä on kansan keskuudessa aikoinaan pidetty myrkyllisenä marjana. Juolukkaa kasvaa pääasiassa Keski- ja Pohjois-Suomen soilla ja rämeillä. Elokuussa kypsyvä juolukka näyttää kyntensä erityisesti huonoina mustikkavuosina, koska se kestää paremmin pakkasta ja tuottaa suuremmat sadot huonoinakin vuosina.

Juolukkaa voi käyttää jauhoseoksena, marja- ja leipäseoksina, vellinä, puurona, keittona, kiisseleinä tai juomana. Marja sopii säilöttäväksi vaikkapa mustikan kanssa sekä mehuksi, hilloksi ja pakasteeksi. Vähän hyödynnetty juolukka on maultaan hento vähäisen sokeripitoisuuden vuoksi. Väriä ja makua siinä onkin vähemmän kuin sukulaisessaan mustikassa, mutta C-vitamiinia marja sisältää mustikkaa enemmän. Myös flavonoleja, kuten kverseeniä juolukka sisältää erittäin runsaasti. Juolukan kversetiinipitoisuus on marjoista suurin.

Käävästä pihvi, kerkästä keitto

Herkullinen lampaankääpä (Albatrellus ovinus) on yleinen Etelä-Suomen ruokasieni, jonka satokausi jatkuu elokuulta loppusyksyyn. Lampaankäävän kellanvalkeista lakeista saa erinomaisia pihvejä. Se sopii yhtä hyvin keittoihin, muhennoksiin, patoihin ja piirakoihin. Lampaankääpää säilötään kuivaamalla, pakastamalla, omassa liemessä kypsennettynä ja etikkasäilykkeenä.

Kuusenkerkäksi kutsutaan kuusen (Picea abies) nuoria, vielä pehmeitä vuosikasvaimia. Niitä voi käyttää salaateissa, voileipien päällä, keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa. Niistä voi hauduttaa myös havuteetä. Luonnontuoteyritykset keittävät vuosikasvaimista kuusijuomaa, kuusenkerkkäsiirappia, -likööriä, hyytelöitä ja marmeladeja. Havuissa piilee runsaasti C-vitamiinia ja karoteenia sekä kivennäis- ja aromiaineita.

Kuusenkerkkähimon iskiessä on muistettava, että vuosikasvaimien ja havujen kerääminen ei ole jokamiehen oikeus toisin kuin sienien ja marjojen keruu. Kuusenkerkkien keruuseen on oltava maanomistajalta selkeä lupa. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat