Julkisivun muuraus täystiilitalossa

Kun muuraustöitä tehdään loppuvuodesta, säätila on aina otettava huomioon. Julkisivuja voidaan kyllä hyvinkin muurata aina -5 pakkasasteeseen saakka, mutta tiilien pitää silloin olla suojattuja ja lämpimiä. Laasti pitää sekoittaa lämpimään veteen - turvallisinta olisi käyttää erityistä pakkaslaastia. Omatoimista pakkaslisäaineiden sekoittamista laastiin tulisi sen sijaan välttää, sillä annostelu on aina vähän epävarmaa. Ainetta saattaa mennä erilainen määrä eri myllyllisiin.

Rakennuttaja valitsi julkisivuun niin sanotun märkälyödyn tiilen. Se valmistetaan Belgiassa ja poikkeaa olennaisesti suomalaisista julkisivutiilistä ensinnäkin mittojensa puolesta: nimellismittoina on pituudelle 215 mm, leveydelle 102 mm ja korkeudelle 65 mm. Toiseksi se on täysin umpinainen - suomalaiset julkisivutiilethän ovat lähes poikkeuksetta reiällisiä.

Julkisivun muuraustyö aloitetaan aina perustuksen päälle laitetun bitumihuomakaistaleen päältä, jolla on parikin eri tarkoitusta. Se ohjaa julkisivun taakse mahdollisesti pääsevän kosteuden ulos ja estää kapilaarisen kosteuden nousun julkisivumuuraukseen.

Samalla se toimii eräänlaisena laakerina perustuksen ja julkisivumuurauksen välissä - perustukset ja julkisivumuuraushan elävät hiukan eri tahtiin. Tällä tavoin varmistetaan siis muurauksen pysyminen ehjänä.

Ensimmäisessä varvissa joka kolmas pystysauma jätetään aina auki. Kosteus pääsee poistumaan sen kautta, ja eristeiden ja julkisivumuurauksen väliin saadaan aikaan riittävä tuuletus.

Ikkuna- ja oviaukkojen ylityksissä käytetään muuraussiltana kulmarautaa. Rakennussuunnittelija määrittelee sen, kuinka paljon seuraaviin varveihin laitetaan terästä - täällä käytettiin 8 millin ruostumatonta harjaterästä aina seuraavissa aukon päällä olevissa varveissa.

Muuraussiteitä laitetaan julkisivumuurauksessa vähintään neljä kappaletta neliölle. Siteen pitää olla joko haponkestävää tai ruostumatonta terästä tai messinkiä. Kun side asennetaan, se kallistetaan hiukan alaspäin ettei kondensiokosteus pääse hiipimään sitä pitkin rakenteen sisälle.

Tuuletusrako on olennaisen tärkeä asia niin julkisivumuurauksen kuin koko talon terveenä pysymiselle.. Pientalossa sen leveys on vähintään 30 mm, kerrostaloissa 40 mm. Raon on pysyttävä avoimena, joten muuraustyössä on oltava huolellinen: rakoon joutuvat laastipurseethan estävät ilman virtaamisen.

Toinen edellytys julkisivun ehjänä pysymiselle ovat liikuntasaumat: muuraus elää ilman lämpötilan ja kosteuden muutosten mukaan. Saumojen sijainnin määrittelee joko pää- tai rakennesuunnittelija. Jos pientalossa käytetään poltettua tiiltä saumoja ei ole kovinkaan tiuhassa, kalkkihiekkatiiltä käytettäessä sen sijaan huomattavasti tiheämmässä. Täällä se on aina nurkkien yhteydessä.

Viimeisen silauksen tälle käsinlyödystä antiikkitiilestä tehdylle muuraukselle antoi saumojen viimeistely. Ne vedettiin läpi pyöreällä puutapilla ja tästä syntyvä pieni laastijäämä poistettiin harjalla.

(JKA 9.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja