Juhlapäivä – 60 vuotta elämää rautakeuhkoilla

Noin 160 ihmistä kokoontui juhlistamaan Melbournessa asuvaa naista, joka vietti rautakeuhkojensa 60-vuotispäivää.

82-vuotias June Middleton sairastui polioon 22-vuotiaana, ja hän joutui sen seurauksena hengityslaitteeseen.

Rautarouvalla on neliraajahalvaus. Hänet hyväksyttiin Guinnesin Ennätystenkirjaan vuonna 2006 henkilönä, joka on elänyt pisimpään rautaisten keuhkojen kanssa.

Middletonin lempipuuhiin kuuluu hänen Angel-labradorinnoutajansa seuraaminen.

- Hän rakastaa sitä, kun joku vie hänet ja Angel-koiran St. Kildan rannalle. June syö kalapuikkoja ja ranskalaisia lounaaksi, ja Angel pääsee juoksemaan rannalle ja noutamaan keppiä. June nauttii siitä suuresti, sairaanhoitaja Robyn Gamilis kertoi abcscience.net-sivustolla.

Rautakeuhko pelasti henkiä

Rautakeuhko eli tankkirespiraattori on Philip Drinkerin vuonna 1929 Yhdysvalloissa kehittämä hengityslaite.

Potilas makaa teräksisen tankin sisällä niin, että vain pää tulee ulos. Kaulan kohdalla on ilmatiivis kumikalvo. Sähkömoottorin ja nokka-akselilla toimivan alipainepumpun avulla tankin sisään kehitetään alipainetta niin, että potilaan pallea vetää hengityselimiä alipaineen tahdissa ja alipaine aikaansaa normaalin hengitysrytmin, kertoo Wikipedia.

1940- ja 50-luvuilla jylläsi laajat polioepidemiat. Rautakeuhko pelasti monen potilaan hengen. Vaikeimmissa poliotapauksissa hengityslihakset halvaantuvat, eikä potilas pysty omin voimin enää hengittämään. Rautakeuhkoilla potilaat sairastuneet saatiin pidettyä hengissä kriittisen vaiheen yli.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat