Mainos

Juhannushäät eivät enää ole joka morsiamen toive

Juhannusmorsian ja -sulhanen ovat yhä harvinaisempi näky suomalaisessa kesässä. Suven suurjuhlan aikana ei astella avioliiton tielle yhtä innokkaasti kuin menneinä vuosikymmeninä.

-Kymmenen viime vuoden aikana juhannushäät ovat menettäneet suosiotaan, sanoo rekisterinjohtaja Oiva Voutilainen Kuopion evankelisluterilaisesta seurakunnasta. Voutilainen selittää ilmiötä sillä, että ihmiset viettävät nykyään muulla tavalla juhannusta. Sukulaisten ja ystävien kokoaminen juhannuksena hääjuhlaan on vaikeampaa kuin myöhemmin kesällä.

-Ihmiset haluavat sanoa "tahdon" juhannuksen jälkeen. Heinäkuu on ehdottomasti suosituinta kesähäiden viettoaikaa, Voutilainen sanoo. Joensuun evankelisluterilaisessa seurakunnassa on samansuuntainen kehitys. Keskusrekisterinjohtaja Heikki Salomaan mukaan juhannushäiden määrä on hiipunut 1980-luvun jälkeen. -Tämä on ymmärrettävää nykymaailmassa. Ihmiset vetäytyvät viettämään juhannustaan omille tahoilleen. Juhannuksen lisäksi halutaan häistä kesän toinen juhla, hän muotoilee.

Kuopiossa yli puolet vihkimisistä kesällä


Kuopion evankelisluterilaisessa seurakunnassa vihitään 400 avioparia vuodessa. Voutilainen arvioi, että reippaasti yli puolet vihkimisistä ajoittuu kesään. Salomaan mukaan Joensuun evankelisluterilaisessa seurakunnassa vihitään vuodessa 150-200 paria, joista noin sata touko-syyskuussa. Kuopiossa tuomiokirkko on suosituin paikka luvata papin edessä ikuista rakkautta ja uskollisuutta. Siellä vihitään kesäisin noin 150 avioparia. Voutilaisen mukaan vihkimisruuhkaa puretaan vilkkaina heinäkuun lauantaina puolesta päivästä alkuiltaan ripeässä tahdissa. Kun vihitty pari poistuu kirkon ovesta riisisateeseen, astelee seuraava miltei jo sisään. Tänä juhannuksena kirkossa aloittaa avioliittotaipaleen neljä paria, joista yksi vihitään aattona. Määrä on hieman vähemmän kuin viime vuosina yleensä. Piikkinä tilastossa on juhannus 1997, jolloin 13 paria vihittiin tuomiokirkon alttarilla. Toimistosihteeri Raija Luomanperä tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo, että tuomiokirkko varataan hyvissä ajoin juhannukseksi. Varauksia kuitenkin perutaan myöhemmin. -Tänä vuonna aatoksi oli viisi vihkimisvarausta, joista neljä peruttiin, Luomanperä kertoo.

Avioliittojen määrä kääntynyt nousuun

Kirkon tiedotuskeskus tilastoi ainoastaan vuodessa solmitut avioliitot. Papereista ei käy ilmi, mihin aikaan vuodesta eniten mennään naimisiin. Tilastot kuitenkin osoittavat, että avioliittojen ja kirkkovihkimisten suosio lisääntyy. Viime vuonna evankelisluterilaisissa seurakunnissa solmittiin 25300 avioliittoa. Niistä kirkollisia vihkimisiä oli 18600. Solmittujen avioliittojen määrä notkahti 1990-luvun puolivälin jälkeen. Kun 1991 meni naimisiin 24700 paria, vuonna 1997 solmittujen avioliittojen määrä oli enää 22600. Toissa vuonna avioliittoja solmittiin 24300, joista lähes 18000 vihittiin kirkossa. Kymmenen viime vuoden aikana kirkkovihkimisiä on ollut 18000-19000 vuodessa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.