IS: Juha Mieto yllättyi kokaiinista kärynneen Petter Northugin tilanteesta, löytää yhtäläisyyden suomalaiseen mäkilegendaan – "Meillä Suomessa on useita esimerkkejä

Hiihtäjälegenda Juha Miedon mielestä urheilijoita tulisi tukea enemmän siirtymisessä huippu-urheilusta normaalielämään. Mieto kommentoi Petter Northugin tilannetta Ilta-Sanomien haastattelussa, jota myös norjalainen Dagbladet on lainannut omassa artikkelissaan.

Northug jäi kiinni viime torstaina ajaessaan roimaa ylinopeutta. Poliisi löysi tehdyssä kotietsinnässä ex-hiihtäjän kotoa kokaiinia. 

– Todella valitettavaa. Siinä mielessä tämä on yllättävää, koska hän ajoi aikaisemminkin päissään autoa, eikä hän ole ottanut opiksi. Hiihtoladulla Northug oli aina todella järkevä ja nyt ei ole ollut järkeä mukana ollenkaan, Mieto sanoo Ilta-Sanomille.

Northug on aiemminkin jäänyt kiinni päihtyneenä ajamisesta. Vuonna 2014 hän kolaroi humalassa autonsa ja pakeni kolaripaikalta.

– Hän on onnistunut olemaan urallaan erittäin kurinalainen, niin miksei hän pystyisi tästäkin nousemaan. Elämä jatkuu.

Norjalaisen Bergenin yliopiston lakiyksikön professori Asbjörn Strandbakken arvioi aiemmin, että Northugia odottaa todennäköisesti vankeusrangaistus teoistaan. Rangaistuksen pituudeksi professori arvioi noin 60 päivää.

Mieto toivoo norjalaisen ryhdistäytyvän.

– Ota Petter itseäsi niskasta kiinni ja katso peiliin.

Mieto toteaa toivovansa, että uransa päättävät urheilijat saisivat enemmän tukea normaalielämään siirtymisessä. Miedon mukaan moni on joutunut vaikeuksiin, kun urheilun tuomaa hyvänolontunnetta ei olekaan enää saatavilla. Mieto mainitsee, että Suomessa monet urheilijat ovat ajautuneet ongelmiin uransa jälkeen. Esimerkiksi hän nostaa muun muassa vuonna 2019 kuolleen mäkihyppylegendan Matti Nykäsen.

– Urheilijoiden olisi hyvä valmistautua jo vuosi pari ennen lopettamista siihen, että pian alkaa normaalin ihmisen elämä, mihin kuuluu työt ja tasaisempi arki. Tässä on ollut erityisesti yksilöurheilijoilla ongelmia, ja entiset urheilijat voisivat olla tässä enemmän tukena.


Juttua muokattu 18.8. kello 15.44. Korjattu tieto siitä, että Mieto olisi kommentoinut Northugin tilannetta suoraan Dagbladetille. Lehti oli käyttänyt lähteenään Ilta-Sanomien artikkelia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja