Mainos

Jugoslavia hyväksyttiin Etyjin jäseneksi

Jugoslavian liittotasavalta hyväksyttiin tänään uudelleen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin jäseneksi.

Belgrad

Ulkoministeri Goran Slivanovic korosti Wienissä pidetyssä istunnossa, että Jugoslavian uusi hallitus on valmis yhteistyöhön rauhan, vakauden ja taloudellisen kehityksen lujittamiseksi Balkanilla. Jugoslavia erotettiin Etyjistä vuonna 1992 Bosnian sodan tapahtumien vuoksi. Slivanovic lupasi Wienissä, että entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkiva Haagin tuomioistuin voi avata toimiston Belgradissa vaikka heti.

Tribunaali saa ulkoministerin mukaan vapaat kädet sotarikoksia koskevissa tutkimuksissaan. Slivanovic kuitenkin vaati, että sotarikoksista epäillyt asetetaan oikeuden eteen Jugoslaviassa, ei Haagissa. Myös Jugoslavian entinen johtaja Slobodan Milosevic on tuotava oikeuden eteen, jos hän on syyllistynyt sotarikoksiin, Slivanovic lisäsi. Slivanovic vakuutti Jugoslavian naapurivaltioille, että Jugoslavia on valmis antamaan heille takeet alueellisesta koskemattomuudesta. Hän sanoi odottavansa, että naapurit toimivat samoin.

Kostunica puhuu kansalle

Jugoslavian uusi presidentti Vojislav Kostunica valtaantulonsa jälkeen vienyt maata kovaa vauhtia takaisin eri järjestöjen jäseneksi. Jugoslavia on jo otettu YK:hon, ja eilen Kostunica haki maalle Euroopan neuvoston jäsenyyttä. Etyj kutsui Serbiasta ja Montenegrosta muodostuvan Jugoslavian takaisin järjestön jäseneksi pian sen jälkeen, kun Kostunica oli syrjäyttänyt Milosevicin vallasta. Etyjin pysyvä neuvosto hyväksyi Jugoslavian jäsenyyden tänään yksimielisesti. Jugoslaviasta tuli järjestön 55. jäsenmaa.

Etyj aikoo edelleen jatkaa Jugoslavian hallituksen painostamista joissain kysymyksissä. Järjestön puheenjohtaja Benita Ferrero-Waldner kehotti aiemmin tällä viikolla Kostunicaa auttamaan sodan aikana vankilaan joutuneiden Kosovon albaanien vapauttamisessa. Slivanovic toivotti myös Etyjin edustajat tervetulleiksi valvomaan Serbiassa 23. joulukuuta pidettäviä parlamenttivaaleja.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.