Juankosken löydökset ajoitettiin kivikaudelle

Juankosken Akonpohjassa arvellaan olleen asutusta jo 8400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suomessa on vain kolme muinaista asuinpaikkaa, jotka on ajoitettu vielä vanhemmiksi.

Viime kesäkuussa Pohjois-Savossa tutkittu Juankosken Akonpohja on varmistunut yhdeksi Suomen vanhimmista kivikautisista asuinpaikoista. Radiohiiliajoituksen mukaan Akonpohjassa on ollut asutusta jo noin 8400 eKr. Helsingin yliopiston ajoituslaboratorio teki ajoituksen asuinpaikalta löytyneestä hirven luun palasta.

Akonpohjan ajoitus on nyt Suomen neljänneksi vanhin. Vielä tätä vanhempia asuinpaikkoja on löydetty Orimattilan Myllykoskelta (n. 8800 eKr), Pohjois-Karjalasta Enosta (n. 8700 eKr) sekä Imatran ja Joutsenon Kuurmanpohjasta (n.8600 eKr). Myös Karjalan kannakselta Venäjän puolelta on tehty pari samaan ikäluokkaan kuuluvaa löytöä.

Akonpohjan kaivauksella saatu löytömateriaali viittaa yhteyksiin Baltiaan ja Luoteis-Venäjälle. Arkeologityöryhmän vetäjän Timo Jussilan mukaan uusi ajoitus siirtää varhaiskivikautista, paleoliittisen Svidryn kulttuurin perillisen, Pullin kulttuurin esinetradition levinneisyyttä kerralla satoja kilometrejä pohjoiseen.

-Varhaisimman, Baltiasta ja Luoteis-Venäjältä peräisin olevan asutuksen leviäminen etelästä pohjoiseen on ollut aiemmin arvioitua nopeampaa. Tuore Enon löytö kuten Akonpohjakin antaa mahdollisuuden pohtia myös kaakkoista asutusreittiä, kertoo Jussila.

Akonpohjan löytömateriaalin tarkemmat tutkimukset jatkuvat tulevana talvena. Myös Tuusniemen Likolammen radiohiiliajoitus on valmistunut. Tämä kivikautinen asuinpaikka sijoittuu ajalle 6300 eKr. Vastaavasti Kaavin Mustalahden asuinpaikalla oli asutusta 5900 eKr.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat