Joutuuko itse Murdoch sivuun?

Talouspiireissä on liikkunut jo huhuja siitä, että Rupert Murdochia painostettaisiin luovuttamaan News Corpin toimitusjohtajan paikka kakkosmiehelleen Chase Careylle ja siirtymään hallituksen puheenjohtajaksi.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman hallituslähteen mukaan konsernin tytäryhtiöiden johtajat ovat kuitenkin yhä Murdochin takana.

News of the World -lehden lakkauttamisen lisäksi skandaali on jo johtanut Rebekah Brooksin ja toisen News Corp -yhtiön korkea-arvoisen johtajan eroon. Niin ikään Scotland Yardin päällikkö Paul Stephenson ja hänen kakkosmiehensä John Yates ovat jättäneet tehtävänsä. Lisäksi Murdochin yritys ostaa tv-yhtiö BSkyB kaatuivat.

Skandaali on horjuttanut jopa pääministeri David Cameronia, jota on moitittu siitä, että hän palkkasi toisen News of the Worldin entisen päätoimittajan, Andy Coulsonin, viestintäpäällikökseen.

Nöyrä mies

Mediapohatta Rupert Murdoch nähtiin tiistaina poikkeuksellisen nöyränä, kun hän astui parlamentin kuultavaksi Britanniaa vavisuttaneen salakuuntelujupakan vuoksi. Parlamentin viestintävaliokunta hiillosti Murdochia ja hänen poikaansa Jamesia noin neljä ja puoli tuntia.

Heti kuulemisen aluksi James Murdoch pyysi omasta ja isänsä puolesta anteeksi lehtien toimintaa salakuuntelun uhreiksi joutuneilta. Hänen mukaansa toiminta ei ollut yhtiön periaatteiden mukaista.

Rupert Murdoch kuvaili olleensa järkyttynyt ja häpeissään saadessaan tietää, että News of the World -lehden toimittajat olivat murtautuneet murhatun teinitytön puhelinvastaajaan.

– Haluan sanoa yhden asian. Tämä on elämäni nöyrin päivä, 80-vuotias Murdoch sanoi.

Kaksi viikkoa sitten paljastunut puhelinmurto nostatti valtavan myrskyn, mikä johti News of the Worldin lakkauttamiseen.

– Olimme häpeissämme tapahtuneesta. Olimme rikkoneet lukijoidemme luottamuksen, Murdoch perusteli lakkauttamispäätöstään.

Nöyryydellä oli kuitenkin rajansa. Murdoch sanoi, ettei tunne olevansa henkilökohtaisesti vastuussa tapahtuneesta. Kun häneltä kysyttiin, ketkä sitten ovat, hän vastasi:

– Ihmiset, joihin luotin ja ehkä ihmiset joihin he vuorostaan luottivat.

Kaikkia Murdochien esiintyminen ei miellyttänyt. Kuuleminen jouduttiin keskeyttämään vajaan neljän tunnin kohdalla, kun yleisössä istunut mies hyökkäsi Rupert Murdochia kohti ja yritti lyödä häntä lautasella, jossa oli partavaahtoa. Poliisi pidätti miehen heti, eikä Murdoch näyttänyt loukkaantuneen välikohtauksessa.

Nuorempi Murdoch puolusti Brooksia

News of the Worldin puhelinkuuntelu oli edellisen kerran puheenaiheena vuonna 2007, jolloin yksi lehden toimittajista tuomittiin sen vuoksi vankeuteen. Rupert Murdoch on vakuuttanut, että kyseessä oli yksittäistapaus. Nyt hän puolustautui sanomalla, että häntä oli johdettu harhaan. Hän huomautti, ettei voi mitenkään tietää kaikkea, mitä hänen laajassa mediaimperiumissaan tapahtuu.

– News of the World edustaa alle prosenttia yhtiöstäni. Palveluksessani on 53000 ihmistä ympäri maailmaa.

James Murdoch puolestaan sanoi, ettei lehden ex-päätoimittaja Rebekah Brooks myöskään tiennyt salakuuntelusta.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Kymmenen uutiset 19.7.2011)

Urkintaskandaali ravistelee Britanniaa - katso Hannu Hallamaan juttu (Kymmenen uutiset 19.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat