Joulupöytään katetaan monenlaisia kalaherkkuja

Kalat kuuluvat olennaisena osana joulupöytään. Lohen lisäksi nautitaan mm. graavattua siikaa sekä erilaisissa marinadeissa valmistettua silliä ja silakkaa. Tänä jouluna herkutellaan limemarinoidulla siialla, punaviinisilakoilla, omena-purjosillillä, valkosipulisilakoilla, tomaattisillillä ja vanhan ajan anjovissilakoilla.

Joulukaloja valmistivat Finnairin keittiömestarit Tarja Aaltola ja Juhani Rautiainen.

Omena-purjosilli

(resepti Tarja Aaltola) 1 kg rasvasillifileitä

Liemi: 500 g sipulia 50 g rouhittua valkopippuria 1 laakerinlehti 2 dl sokeria 300 g porkkanaviipaleita 1,6 l vettä 4 dl väkiviinaetikkaa 200 g omenaa 100 g purjoa renkainaHuuhtele ja tarvittaessa liota sillifileet, valuta. Mittaa kattilaan vesi ja muut liemiainekset paitsi etikka, omena ja purjo. Lisää kiehautettuun liemeen etikka. Ota kattilasta pieni määrä etikkalientä ja lisää siihen omenasuikaleet ja purjorenkaat. Jäähdytä molemmat liemet hyvin. Laita sillifileet sipuliliemeen ja anna tekeytyä noin 2-3 vuorokautta. Nosta sillifileet liemestä ja viipaloi tarjoilukulhoon. Laita päälle omena-purjoliemi ja anna vielä tekeytyä muutama tunti.

Tomaattisilli

(resepti Tarja Aaltola)

1 kg rasvasillifileitä Liemi: 300 g tomaattipyreetä 50 g kaprista 50 g hienonnettua sipulia 1 dl hienoa sokeria 1,5 dl valkoviiniä 1 dl ruokaöljyä 3 dl vettä 5 g hienonnettua valkopippuriaHuuhtele ja tarvittaessa liota sillifileet, valuta. Freesaa tomaattipyreetä ja jäähdytä. Sekoita marinadiliemi ja laita sillit astiaan kerroksittain liemen kanssa. Anna sillin tekeytyä jääkaapissa noin 4 vuorokautta. Leikkaa silli kauniiksi viipaleiksi tarjoiluvadille ja koristele esimerkiksi kananmunaviipaleilla ja kapriksenmarjoilla.

Punaviinisilakat

(resepti Juhani Rautiainen) 1 kg silakkakafileitä 20 g karkeaa suolaa 3 dl punaviinietikkaa 3 dl sokeria 3 dl öljyä 50 g porkkanaa pieniksi kuutioiksi leikattuna 50 g purjosipulia pieniksi kuutioiksi leikattuna 15 g rouhittua maustepippuriaHalkaise silakkafileet, mutta jätä nahka. Laita fileet graaviin suolan kanssa noin 2 tunniksi. Sulata sokeri punaviinietikkaan, lisää kasvikset, maustepippuri ja öljy. Huuhtele silakkafileet kevyesti ja sekoita ne marinadiliemeen. Anna maustua vähintään 5 vuorokautta.

Valkosipulisilakat

(resepti Juhani Rautiainen)

1 kg silakkafileitä Liotusliemi: 5 dl vettä 1 dl etikkaa 1 rkl suolaa Marinadi: 2 dl kermaviiliä 2 dl majoneesia 5 g jauhettua valkopippuria 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna ruohosipulia persiljaa tilliä rakuunaaPerkaa silakkafileet nahattomiksi ja liota niitä 1 vrk suola-etikkaliemessä. Sekoita kaikki marinadiainekset. Valuta silakkafileet ja laita ne marinadiin. Anna maustua vähintään 5 vuorokautta.

Limemarinoitua siikaa

(resepti Tarja Aaltola)

1 kg graavattua siikaa Graavaukseen tarvitset karkeaa suolaa, sokeria, valkopippurirouhetta ja tillinvarsia. Marinadiliemi: 0,5 dl limen mehua 10 g sokeria 20 g kevätsipulia 2 g limen lehteä 2 g valkosipulia 20 g salottisipulia 2,5 dl rypsiöljyä Koristeluun: rosepippuria ja tilliä Graavaa siikaa noin 1 vuorokausi. Valmista marinadiliemi. Leikkaa kevätsipuli ja salottisipuli hienoksi. Leikkaa limen lehti aivan ohuiksi suikaleiksi, hienonna valkosipuli ja sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa siika kauniiksi viipaleiksi tarjoiluvadille. Valele siikaviipaleet marinadiliemellä ja anna vetäytyä noin 5 tuntia. Koristele kokonaisilla rosepippureilla ja tillillä.

Vahan ajan anjovissilakat

(resepti Tarja Aaltola) 1,5 kg nahallisia silakkafileitä 100 g anjovisfileitä ja lientä 30 g tuoretta tilliä 30 g tuoretta ruohosipulia 1 g mustapippurirouhetta 300 g smetanaa 400 g kuohukermaa Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Aseta silakat leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Laita joka toisen silakkafileen päälle anjovisfilee ja ripottele kaikkien fileiden pinnalle mustapippurirouhetta, leikattua tilliä ja ruohosipulia. Rullaa silakat ja asettele ne järjestyksessä uunivuokaan. Sekoita smetana, kerma ja anjovisliemi. Käytä suolaista anjovislientä varovasti. Kypsennä silakat 200-asteisessa uunissa noin 10 minuutissa. Anjovissilakat voi tarjota joko kylmänä tai lämpimänä. Vinkki: Kylmän vadin voi koristaa esim. kananmunalohkoilla, tomaatilla ja ruohosipulilla.

(MTV-STT)

Lue myös:

    Uusimmat