Joulupöydän kalaherkkuja

Joulupöydän kalavalikoiman suosituin kolmikko on silli, silakka ja kirjolohi. Ainakin yksi näistä herkuista tuodaan tarjolle maustetussa etikkaliemessä. Kalapöydässä tarjottavien kalojen mausteliemien pohjana on hyvin usein väkiviina- tai viinietikka, joka on maustettu sokerilla sekä erilaisilla mausteilla. Perinteisimmät mausteet ovat pippurit, sinapinsiemen ja laakerinlehti. -Näitä aineita pidettiin myös pohjana, kun kehitettiin kotimainen mausteinen etikka, kerrotaan Altiasta.

Valmis mausteliemi helpottaa ja piristää mm. perinteisten kalaruokien valmistusta ja antaa mahdollisuuden myös uusien perinteiden syntymiselle. Tuotteessa ovat samassa pullossa väkiviina- ja mallasetikka, sokeri sekä mausteina mm. neilikka, laakerinlehti, sinapinsiemen, kaneli, valkosipuli, maustepippuri, mustapippuri ja tillinsiemen. Ruoanlaittajien työ on helpottunut tuotteiden jatkojalostuksen myötä. Silakka myydään ja ostetaan entistä useammin valmiina fileinä, jopa nahattomina.

Valmiiksi peratusta ja fileoidusta kalasta saa nopsasti vaikkapa silakkarullia, sinappisilakoita tai yrittisilakoita joulupöytään. Silliä on jo vuosia myyty tavallisen sokerisuolatun sillin lisäksi myös kevytsuolattuna. Viimemainittua on kokonaisena ja fileenä tyhjiöpakkauksissa. Kevytsuolattua silliä ei kylmiä silliruokia valmistettaessa tarvitse liottaa. Kirjolohta tarjotaan jouluna yleisimmin graavattuna ja savustettuna. Uusi jouluperinne voisi syntyä laittamalla kirjolohta maustettuun etikkaliemeen.

Yrttiset silakkafileet

  • 400 g silakkafileitä
  • 1-2 tl suolaa
  • 1 sipuli
  • Yrttiliemi:
  • 2 dl mausteista etikkaa
  • 2 dl vettä
  • tilliä, ruohosipulia

Sekoita yrttiliemi. Yrttejä (mielellään tuoreita) pitää olla niin paljon, että liemi on aivan vihreää. Leikkaa fileet pitkittäin kahtia ja ripottele niiden pinnalle suolaa. Lado silakkafileiden palat vuorotellen hienonnetun sipulin ja yrttiliemen kanssa tölkkiin. Anna maustua seuraavaan päivään.

Kotoiset silakkarullat

  • 300 g silakkafileitä
  • 1 tl suolaa
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • tilliä
  • Mausteliemi:
  • 1 dl mausteista etikkaa
  • 2 dl vettä
  • 1 tl rosepippuria
  • 1 tl suolaa

Mausta silakkafileet suolalla ja rullaa ne. Lado rullat kattilaan. Leikkaa sipuli renkaiksi ja porkkana viipaleiksi. Ripottele sipulirenkaat ja porkkanaviipaleet silakkarullien päälle. Kiehauta mausteliemen aineet ja kaada kuuma liemi rullien päälle. Kypsennä miedolla lämmöllä 2-5 minuuttia silakoiden koon mukaan.

Jäähdytä rullat liemessään. Ripottele rullien pinnalle runsaasti tilliä. Tarjoa silakkarullat ensin lämpiminä ja seuraavana päivänä kylmänä liemessään maustuneina.

Lasimestarinsilli

  • 1 kevytsuolattu silli tai 2 kevytsuolattua sillifilettä
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 pieni porkkana
  • Mausteliemi:
  • 1 dl mausteista etikkaa
  • 1 dl vettä

Perkaa silli tai mikäli valitset sillifileen, se on sellaisenaan valmis käytettäväksi. Leikkaa silli muutaman sentin paloiksi. Lado sillipalat vuorotellen sipulirenkaiden ja porkkanaviipaleiden kanssa tölkkiin.

Sekoita mausteliemi ja kaada se ainesten päälle. Anna maustua jääkaapissa pari vuorokautta. Perinteisessä lasimestarinsillissä on paloissa ruoto tallella, mutta kalan perkaamista kaihtavalle ovat ruodottomat sillifileet erinomainen vaihtoehto.

Kirjolohta Rajamäen tapaan

  • 500 g kirjolohta fileenä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • tilliä
  • Mausteliemi:
  • 1 1/2 dl mausteista etikkaa
  • 1 1/2 dl vettä
  • 2 tl suolaa

Leikkaa kirjolohi pieniksi, ohuiksi paloiksi. Lado palat kerroksittain sipulirenkaiden, murskattujen valkosipulinkynsien ja tillin kanssa tölkkiin. Sekoita mausteliemi ja kaada se kalapalojen päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.

Lue myös:

    Uusimmat