Joulu tuo kiireet kukkakauppaan

Melkein viidennes koko vuoden kukkamyynnistä ajoittuu joulukuulle. Jo marraskuulta käynnistynyt kauppa huipentuu vasta lähellä joulua, sillä kaksi kolmesta kukasta hankitaan vasta aivan viimeisinä päivinä ennen jouluaattoa. Pitkään kestäviä ruukkukukkia - kuten joulutähtiä ja ritarinkukkia - osataan kuitenkin ostaa jo hyvissä ajoin ennen ruuhkia.

Osittain jo heinäkuussa alkanut joulukukkien kasvatus päättyy esimerkiksi joulutähtien osalta kukkien pakkaamiseen puutarhoilla joulukuun alkupuolella. Kukat siirretään vähitellen kukkatukkujen kautta kukkakauppoihin. Valikoimat täydentyvät itsenäisyyspäivän tienoilla hyasinteilla, ritarinkukilla ja tulppaaneilla.

Kahdeksan kymmenestä ostaa joulukukkia

Yleisin joulukukkien hankintapaikka on perinteinen kukkakauppa. Niistä ostetaan noin kolmannes joulukukista. Muita kukkien hankintapaikkoja ovat päivittäistavarakaupat sekä puutarhamyymälät ja puutarhat, joiden kummankin kautta siirtyy kuluttajille vajaa viidennes joulukukista. Joulu on tyypillinen kukkasesonki, jonka yhteydessä väliaikaisia kukkien vähittäismyyntipisteitä löytää melkein mistä tahansa, missä kuluttajat liikkuvat.

Noin kahdeksan kotitaloutta kymmenestä ostaa joulukukkia joko lahjoiksi ja joulutervehdyksiin tai oman kodin koristeluun. Viime vuosina kotitaloudet ovat käyttäneet rahaa kukkaostoksiinsa noin 40 euroa taloutta kohden. Luku on tavanomaista eurooppalaista tasoa.

Tulilatva ja ritarinkukka nousussa

Suomalaisten suosikkeja ovat vuodesta toiseen joulutähdet ja hyasintit, joita valmistuu täksi jouluksi yhteensä noin 5,3 miljoonaa eli yksi jokaista suomalaista kohden. Muita suosikkeja ovat kauden ensimmäiset tulppaanit, atsalea sekä selvästi suosiotaan nostavat tulilatva ja ritarinkukka.

Joululla on erittäin suuri merkitys suomalaiselle kukkatuotannolle ja -kaupalle. Suomalaiskuluttajat ostavat tyypillisesti kukkia erilaisten juhlapyhien tai muiden juhlapäivien yhteydessä. Joulu on näistä selvästi merkittävin, sillä joulukukkien osuus koko vuoden myynnistä on melkein viidennes. Tämä tietää noin 70 - 75 miljoonan euron myyntiä, arvioi tiedotuspäällikkö Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Jouluinen kukkabisnes työllistää suomalaisia. Suurin osa, noin kaksi kolmasosaa jouluna ostettavista kukista on viljelty Suomessa. Erityisen korkea kotimaisuusaste on joulutähdellä, hyasintilla, ritarinkukalla ja tulppaaneilla.
Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja