Mainos

Jordania pidättänyt useita hotelli-iskuista epäiltyjä

Ammanin pommi-isku 9.11.2005

Kolmessa hotellissa lähes yhtäaikaisesti räjäytetyt pommit surmasivat eilen ainakin 56 ihmistä ja haavoittivat noin sataa.

Jordanian poliisi kertoo pidättäneensä useita pääkaupungin Ammanin hotelli-iskuista epäiltyjä. Kolmessa hotellissa eilen lähes yhtäaikaisesti räjäytetyt pommit surmasivat ainakin 56 ihmistä ja haavoittivat noin sataa.

Suurin osa kuolleista on jordanialaisia. Kuolleiden joukossa on tiettävästi yksi amerikkalainen, yksi israelilainen sekä useita palestiinalaisia ja kiinalaisia. Yhteensä ulkomaalaisia kuolonuhreja kerrotaan olevan 12.

Iskujen kohteiksi joutuneet hotellit Radisson SAS, Grand Hyatt ja Days Inn ovat länsimaisten matkailijoiden ja liikemiesten suosiossa.

Iskujen tekijäksi on ilmoittautunut Irakin al-Qaida-verkosto. Abu Musab al-Zarqawin johtama ryhmä on julkaissut internetissä lausunnon, jossa se uhkaa hyökkäysten jatkuvan. Viestin aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan sanoo, etteivät iskujen tekijät vielä ole tiedossa mutta hänen mukaansa iskuissa näkyy "al-Qaidan leima".

Jordania on iskujen jälkeen valmiustilassa. Lentokenttien valvontaa on lisätty ja poliisit partioivat Ammanin hotelleissa. Rajat suljettiin ja avattiin uudelleen vasta aamulla.

Iskut ovat järkyttäneet alueen rauhallisimpiin maihin lukeutuvaa Jordaniaa, joka on tähän asti tunnettu turvallisena saarekkeena sekasortoisen Irakin naapurissa.

Jordania on vahvistanut, että Itsemurhaiskuista kaksi tehtiin räjäyttämällä pommivyöt hotellissa. Kolmas iskun tekijä räjäytti itsensä autossa.

-Olin syömässä ystävieni kanssa ravintolassa lähellä baaria, kun näin valtavan tulipallon iskeytyvän kattoon. Sen jälkeen tuli pimeää, kertoi Hyatt-hotellissa ollut ranskalainen YK-työntekijä.

Eri puolilla maata tuhannet ihmiset kokoontuivat kaduille osoittamaan suuttumustaan iskujen vuoksi.

Televisiossa puhunut Jordanian kuningas Abdullah sanoi, ettei hänen maataan "kiristetä" muuttamaan politiikkaansa.

- Jordania ei ole peloissaan eikä alistu kiristettäväksi. Nämä teot eivät saa meitä muuttamaan kantojamme ja vakaumustamme, emmekä peräydy tehtävästämme taistella kaikenlaista terrorismia vastaan, Abdullah sanoi puheessaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 10.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.