Mainos

Jopa toistasataa kuoli Madridin lentoturmassa

Espanjassa on sattunut yksi maan historian pahimmista lento-onnettomuuksista. Yli sata ihmistä sai viranomaisten mukaan surmansa matkustajakoneen suistuttua kiitoradalta Madridissa.

Kone oli lähdössä Barajasin lentokentältä Kanariansaarille Las Palmasiin, mutta se ei tuntemattomasta syystä päässyt kunnolla ilmaan vaan suistui radalta ulos ja syttyi tuleen. Sen kyydissä oli lentoyhtiön tietojen mukaan 164 matkustajaa ja yhdeksän miehistön jäsentä.

Espanjan hallituksen mukaan tämänhetkiset tiedot kertovat ainakin 153 ihmisen saaneen surmansa

Espanjalaisten tiedotusvälineiden mukaan hengissä selvinneitä on kolmisenkymmentä, valtaosa heistä pahoin loukkaantuneita.

Sanomalehti El Mundon mukaan syöksy oli niin raju, että koko kone katkesi kahteen osaan. Turmakone oli ruotsalaisen lentoyhtiö SAS:n tytäryhtiön Spanairin omistama MD-82. Lennon numero oli JK 5022.

Palon rajuudesta kertoo, että paikalle hälytettiin välittömästi myös helikoptereita auttamaan sammutustöissä. Lämpötila oli koneessa niin korkea, että pelastustyöntekijöillä oli suuria vaikeuksia päästä avuntarvitsijoiden luo. Pelastustyöntekijät pelkäsivät useimpien matkustajien kuolleen liekkeihin.

- Hylystä kannetaan palaneita ruumiita. Kone on tuhoutunut täysin, kertoi eräs pelastajista.

Koneessa tekninen vika

Suomen ulkoministeriöllä ei ollut vielä alkuillasta tietoa, oliko koneessa suomalaisia. Lentoyhtiöiden edustajat eivät ole antaneet pitäviä tietoja matkustajien kansallisuuksista.

Uhrien kuitenkin arveltiin olevan enimmäkseen espanjalaisia, koska kyseessä oli maan sisäinen yhteys. Koska lennolle oli vaihtoyhteys aiemmalta Lufthansan lennolta, pelättiin joukossa olevan myös runsaasti saksalaisia. Ruotsalaismedian mukaan mukana olisi ollut myös kaksi ruotsalaista.

Järkyttyneitä omaisia on alkanut saapua Las Palmasin lentokentälle. Heidät on ohjattu tiloihin, joissa heille oli tarjolla Punaisen Ristin työntekijöiden antamaa kriisiapua. Myös Madridin kentälle saapui kriisipsykologeja.

Espanjalaisviranomaiset ovat aloittaneet turman tutkinnan. Espanjan yleisradioyhtiön mukaan koneen musta laatikko on onnettomuustutkijoiden hallussa, mutta tarkkaa tietoa turman syystä ei vielä ole.

Radioyhtiö Cadena Ser kertoo, että koneen lähtö myöhästyi teknisen vian vuoksi. Lähtöä oli jo yritetty kerran, mutta kone palautettiin takaisin kiitotieltä mekaanikkojen tarkastettavaksi.

Silminnäkijät kertoivat havainneensa koneen vasemmanpuoleisessa moottorissa liekkejä juuri ennen onnettomuutta.

Lentokenttä suljettiin onnettomuuden jälkeen liikenteeltä, mutta on nyt avattu rajoitetusti uudelleen. Finnairin kone lähti Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Madridia kello 18.15 eli puolisen tuntia aikataulusta myöhässä.

Espanjassa on takavuosikymmeninä sattunut useita katastrofaalisia lentoturmia. Vuonna 1983 kuoli 181 ihmistä, kun Avianca-yhtiön jumbo syöksyi maahan laskeutumisen yhteydessä Madridissa. Vuonna 1977 Teneriffalla tapahtui maailman pahin lento-onnettomuus, kun kaksi Boeing 747 -konetta törmäsi toisiinsa. Yli 580 ihmistä sai surmansa.

SAS:n tytäryhtiö Spanair on kärsinyt talousvaikeuksista

Spanair on Skandinavian lentoyhtiön SAS:n 100-prosenttisesti omistama tytäryhtiö. SAS on suunnitellut myyvänsä Spanairin mutta perui aikeensa kesäkuussa, koska ei saanut riittävän hyvää tarjousta.

Spanair julkisti heinäkuussa tiukan säästökuurin, joka muun muassa karsii 900 työpaikkaa ja supistaa lentotarjontaa.

Yhtiö on tuttu suomalaismatkailijoillekin. Spanair on lentänyt suomalaisten matkatoimistojen lomalentoja myös kotimaan kentiltä Kanarian kohteisiin.

Spanair -lentoyhtiö

Emokonserni SAS sai viime vuonna ikävää julkisuutta, kun kolme yhtiön Dash-konetta joutui lyhyessä ajassa vaaratilanteeseen laskutelineongelmien vuoksi. Yhtiö lopetti lentämisen Dash-koneilla ja sai lentokoneiden valmistajalta yli sadan miljoonan euron korvaukset.

SAS:lle sattui tuhoisa onnettomuus Milanossa syksyllä 2001, kun yhtiön matkustajakone törmäsi pienkoneeseen. Onnettomuudessa kuoli 118 ihmistä, joiden joukossa oli kuusi suomalaista.

Onnettomuusuutisen jälkeen SAS:n osakekurssi laski keskiviikkona Tukholman pörssissä 6,6 prosenttia.

Katso tarkempia kuvia tapahtuma-alueelta täältä:

Oletko paikalla Madridissa, ota yhteyttä MTV:n toimitukseen: mtv3webtoimitus@mtv3.fi

( MTV3-STT-Reuters-AFP-TT-Aftonbladet)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.