Mainos

Joka kolmas sairauspoissaolo ei johdu sairaudesta

Kaikki sairauspoissaolot eivät suinkaan johdu sairauksista, vaan kolmannes sairaspäivistä johtuu esimerkiksi työpaikkojen ilmapiiristä tai työnjaosta.

Vuosittain suomalaiset ovat poissa töistä 20 miljoonaa työpäivää sairauden takia, tai niin ainakin asia esitetään työnantajalle. Todellisuudessa noin kolmannes sairaslomista aiheutuu työpaikan huonosta ilmapiiristä ja epäonnistuneesta työnjaosta, kertoo Aamulehti.

Suomalaiset eivät silti käytä sairauslomamahdollisuutta väärin, vaan lomille hankitaan lääkärin diagnoosi. Eri asia on, selittyvätkö vaikkapa unettomuus tai itkuisuus varsinaisesta sairaudesta vai siitä, että töissä kiusataan. Tarpeettomat poissaolot ovat melkoinen menoerä. On laskettu, että yhden henkilön poissaolopäivä maksaa yritykselle kolmisensataa euroa. Suorien kulujen lisäksi laskua kasvattavat sijaisten tekemät virheet, jotka on korjattava.

Kauppatieteen tohtori Paula Liukkonen on kehittänyt terveystilinmallin, jonka avulla työntekijöiden hyvinvointia voidaan seurata. Liukkosen mukaan sairaslomien kustannukset ovat samaa suuruusluokkaa kuin yritysten tulokset. Siksi ilmapiiriin liittyvien asioiden korjaamisella on suora vaikutus yrityksen tulokseen. Suurin lasku kertyy suurimmilla työpaikoilla kuten sairaaloissa.

Tarpeettomien poissaolojen karsiminen on paitsi työnantajan myös työntekijän asia. Jokainen voi huolehtia siitä, ettei ainakaan itse pilaa työpaikkansa ilmapiiriä.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 08.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.