Jogurteissa viehättävät maku ja terveellisyys

Jogurttia ja viiliä pidetään hyvänmakuisina ja terveellisinä, ilmenee Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n tekemästä tutkimuksesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jogurttia tai viiliä syö noin 90 prosenttia suomalaisista. Nuoret alle 35-vuotiaat nauttivat jogurttia enemmän kuin heitä vanhemmat.

Hyvä maku on selvästi useimmin mainittu syy syödä jogurttia tai viiliä. Sen mainitsee yli puolet vastaajista. Jogurttia pidetään viiliä useammin hyvän makuisena. Tuotteista kertoo itse pitävänsä 40 prosenttia vastaajista. Lähes kolmannes vastaajista mainitsee terveellisyyden syyksi käyttöön ja melkein yhtä moni syö jogurttia tai viiliä niiden sisältämän kalsiumin vuoksi.

Tutkimukseen osallistui 734 yli 15-vuotiasta henkilöä.

Hedelmä- ja marjajogurtit suosituimpia

Maito ja Terveys ry:stä kerrotaan, että jogurteista suosituimpia ovat marja- ja hedelmävalmisteilla maustetut. Valikoima on laaja. Jogurteista löytyy keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja vähäkalorisia vaihtoehtoja, vähärasvaisia ja rasvattomia jogurtteja.

Suomalaiset popsivat jogurttia reilut 16 litraa vuodessa eli vajaat puoli desilitraa päivässä henkeä kohti laskettuna. Kulutus on noussut reilun kolmanneksen kymmenessä vuodessa. Viiliä syödään huomattavasti vähemmän, sillä kermaviili mukaan lukien sen kulutus on vuodessa vajaat kuusi litraa henkeä kohden.

Jogurteista ja viileistä maidon ravintoaineet

Jogurtti ja viili sisältävät runsaasti kalsiumia. Kalsiumin lisäksi niissä on maidon kaikki muut ravintoaineet. Maito sisältää 14 vitamiinia ja kivennäisainetta, esimerkiksi magnesiumia, kaliumia, sinkkiä, seleeniä, riboflaviinia, foolihappoa ja B12-vitamiinia.

Ravintoaineiden lisäksi jogurtit sisältävät maitohappobakteereita, joilla voi olla bakteerikannasta riippuen erilaisia terveysvaikutuksia. Probioottisten maitohappobakteerien lisääminen maitovalmisteisiin onkin yleistynyt. Probiootit tasapainottavat suoliston bakteeriflooraa ja elimistön puolustuskykyä.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja