Mainos

Joensuun poliisin skini-tutkintaa seurataan

Poliisin ylijohto seuraa tarkoin tutkintaa Joensuun poliisilaitoksen väitetystä rasismista ja skinien suojelusta. Poliisijohtaja Reijo Naulapää pitää erityisen hyvänä myös sitä, että valtakunnansyyttäjä on nimennyt ulkopuolisen syyttäjän valvomaan ja vetämään esitutkintaa.

Naulapään mielestä tämän pitäisi olla selvä viesti viranomaisten valmiudesta tarttua tiukasti kiinni ongelmaan.
-Ilmapiirissä on Suomessa toki parantamisen varaa.
Toisaalta Naulapää ihmettelee kovin poliisille lyötyä rasistin leimaa.
-On joka tapauksessa kovin harvinaista, että tällaista tullaan selvittämään julkisuudessa. Arvelenkin Joensuussa olevan henkilökunnan sisällä jotain muitakin ristiriitoja.
-Sillä niin kauan kuin minä muistan on koulutuksessa korostettu sitä, ettei poliisi saa suhtautua toisin ihmisiin rodun tai minkään muunkaan syyn takia.
Opin perillemenoa todistaa Naulapään mukaan se, ettei hänelle tulleista kanteluista ole poikinut huomautettavaa poliisille ainakaan rasismin vuoksi.

Heti toimiin

Naulapää kehuu vielä erikseen tänä vuonna tehostunutta rasismin vastaista toimintaa.
-Viime kesäkuussa annettiin kentälle ohjeet, joissa määrätään ryhtymään heti toimenpiteisiin, ankariinkin, jos rasistisia rikoksia tai niihin viittaavaakin ilmenee. Kynnystä on madallettu.
-Lisäksi ohjeissa puhutaan maahanmuuttajien aseman parantamisesta tarkemman tilastoinnin ja tutkimuksen avulla.

Tutkinnanjohtajat velvoitettiin itse asiassa jo tämän vuoden alusta tekemään päätös siitä, onko tutkinnassa oleva juttu rasistinen rikos ja tilastoimaan sitten se, mainitsee Naulapää.
Ennen tilastot ovat olleet kovin huonoja. Ja siitä on poliisia moitittu, ettei kaikki tapaukset ole suinkaan kirjautuneet sinne mihin piti.

-Jo ensi vuodenvaihteessa pystymme kuitenkin jo paremmin kertomaan, mitä rasistisia rikoksia Suomessa tehdään ja paljonko. Naulapää puhuu lisäksi lempilapsestaan lähipoliisitoiminnasta, jolla voi olla paljon hyvää annettavaa vaikkapa nuorison asenteiden muokkaajana.
-Olen huolissani äskettäin julkaistusta tutkimuksesta, jossa moni haastateltu nuori piti rasismia isänmaallisena. Poliisi ei voi pidättää alle 15-vuotiaita eikä yleisestä huulenheitosta voi viedä oikeuteen, mutta me voimme aina ryhtyä lähempään yhteistyöhön koulun, vanhempien ja sosiaaliviranomaisten kanssa, kaavaillee Naulapää.

Itse skinit ovat sitten ongelmallisempi ryhmä. Ainakin suojelupoliisin käsityksen perusteella he ovat oma alakulttuurinsa siinä missä moni muukin. Skinit ovat luoneet oman yhteisönsä, kun eivät ole normaaliyhteiskunnassa pärjänneet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.