Mainos

JHL jätti poliisille tutkintapyynnön turkulaisesta Arkeasta – osapuolet kiistelevät, oliko työehtosopimuksen vaihto laiton

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on jättänyt poliisille tutkintapyynnön muun muassa ruoka- ja siivouspalveluita tarjoavan Arkean toiminnasta. Tutkintapyynnöllä liitto haluaa selvittää, onko yhtiö rikkonut yhteistoimintalakia työnantajaliittoa vaihtaessaan.

Arkeassa on noudatettu Avaintyönantajat Avaintan työehtosopimusta. Yhtiö päätti siirtyä Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran ja Kiinteistötyönantajat Kitan työehtosopimuksiin.

JHL:n mukaan liiton vaihtamista koskevat päätökset tehtiin syksyllä ennen kuin asiaa koskeneet yt-neuvottelut olivat alkaneet. Liitto katsoo, että työnantajaliiton vaihtamisella on sellaisia henkilöstövaikutuksia, joista olisi lain mukaan pitänyt sopia yt-prosessilla.

– Työehtosopimuksen vaihdos aiheuttaa työntekijöille myös muun muassa pysyviä muutoksia työaikajärjestelyihin, liitto sanoo tiedotteessa.

"Työnantajalla järjestäytymisvapaus"

Arkean toimitusjohtajan Tuija Rompasaari-Salmen mukaan työnantaja voi päättää järjestäytymisestään itsenäisesti ilman yt-neuvotteluita.

– Työnantajan järjestäytyminen, joka liittyy tähän työehtosopimuksen vaihtamiseen, on työnantajan vapaassa harkinnassa. Työnantajalla samalla tavalla kuin työntekijöillä on järjestäytymisvapaus ja se ei ole yt-neuvoteltava asia, toimitusjohtaja sanoo STT:lle.

Rompasaari-Salmi ei ota kantaa tutkintapyyntöön tai JHL:n esittämiin henkilöstövaikutuksiin, jotka työnantajaliiton vaihto tuo.

Arkean omistaa lähes kokonaan Turun kaupunki.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja