JHL jätti poliisille tutkintapyynnön turkulaisesta Arkeasta – osapuolet kiistelevät, oliko työehtosopimuksen vaihto laiton

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on jättänyt poliisille tutkintapyynnön muun muassa ruoka- ja siivouspalveluita tarjoavan Arkean toiminnasta. Tutkintapyynnöllä liitto haluaa selvittää, onko yhtiö rikkonut yhteistoimintalakia työnantajaliittoa vaihtaessaan.

Arkeassa on noudatettu Avaintyönantajat Avaintan työehtosopimusta. Yhtiö päätti siirtyä Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran ja Kiinteistötyönantajat Kitan työehtosopimuksiin.

JHL:n mukaan liiton vaihtamista koskevat päätökset tehtiin syksyllä ennen kuin asiaa koskeneet yt-neuvottelut olivat alkaneet. Liitto katsoo, että työnantajaliiton vaihtamisella on sellaisia henkilöstövaikutuksia, joista olisi lain mukaan pitänyt sopia yt-prosessilla.

– Työehtosopimuksen vaihdos aiheuttaa työntekijöille myös muun muassa pysyviä muutoksia työaikajärjestelyihin, liitto sanoo tiedotteessa.

"Työnantajalla järjestäytymisvapaus"

Arkean toimitusjohtajan Tuija Rompasaari-Salmen mukaan työnantaja voi päättää järjestäytymisestään itsenäisesti ilman yt-neuvotteluita.

– Työnantajan järjestäytyminen, joka liittyy tähän työehtosopimuksen vaihtamiseen, on työnantajan vapaassa harkinnassa. Työnantajalla samalla tavalla kuin työntekijöillä on järjestäytymisvapaus ja se ei ole yt-neuvoteltava asia, toimitusjohtaja sanoo STT:lle.

Rompasaari-Salmi ei ota kantaa tutkintapyyntöön tai JHL:n esittämiin henkilöstövaikutuksiin, jotka työnantajaliiton vaihto tuo.

Arkean omistaa lähes kokonaan Turun kaupunki.

Lue myös:

    Uusimmat