Jenni Haukiota ei nähdä Porvoossa

Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön vaimo Jenni Haukio ei osallistu ensi lauantaina Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhliin, koska häntä ei ole kutsuttu. Valtiopäiväjuhlallisuuksiin on kutsuttu myös kaikki ministerit ilman puolisoa.

- Tämä on vallitseva käytäntö ja aivan protokollan mukaista valtioneuvoston juhlissa. Protokollan mukaan vain tasavallan presidentti ja entiset presidentit kutsutaan puolisoineen, muut virkamiehet ja muu korkea valtiojohto yksin, kertoo juhlavuotta järjestelevä pääsihteeri Raimo Savolainen valtioneuvoston kansliasta MTV3:n uutisille.

Valtiojohdon protokollassa eduskunnan puhemies on kakkonen tasavallan presidentin ja entisten presidenttien jälkeen, pääministeri vasta kolmonen.

Suomen valtiopäiven avajaisissa eduskunnassa helmikuun alussa Haukio nähtiin Niinistön rinnalla ensi kertaa emäntänä, koska Niinistö oli isäntä. Myös itsenäisyyspäivän juhlissa Linnassa Haukio nähtäneen ensi joulukuussa Niinistön rinnalla, koska sinne tasavallan presidentti perinteisesti on kutsunut vieraansa puolisoineen.

Haukion ja muiden puolisoiden kutsumattomuudesta Porvooseen uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kokoomuksen viestintäpäällikkönä työskentelevä Haukio itse haluaa vetää tiukkaa rajaa julkisen roolinsa puhemiehen vaimona ja yksityisyytensä välille. Hän esimerkiksi kirjelmöi viime viikolla Ylen johdolle poliittisesta satiiriohjelmasta Presidentin kanslia. Ohjelmassa irvailtiin puhemiesparille Me Mikkoset -ohjelmaan viitaten Me Niinistöt -tyyliin. Ohjelma pilaili pariskunnan ikäerolla, viittasi avioehtoon ja vihjaili Niinistön julkisuushakuisuuteen. Haukion reagointia on myös ihmetelty.

Porvoossa on muutakin draamaa

Tänä vuonna on kulunut 200 vuotta useista Suomen historian keskeisistä tapahtumista: Porvoon valtiopäivät kokoontuivat maaliskuussa, Haminan rauha solmittiin syyskuussa, Suomen oma keskushallinto aloitti lokakuussa. Syntyi autonominen Suomi ja Suomen suuriruhtinaskunta. Merkkivuoden päätapahtumat liittyvät Porvoon valtiopäiviin, jotka

Tsaari Aleksanteri I avasi Porvoon valtiopäivät 28. maaliskuuta vuonna 1809. Ensi lauantaina tätä Suomen oman valtiohallinnon syntymistä juhlitaan Porvoossa monin tavoin. Esimerkiksi juhlakokouksessa Porvoon tuomiokapitulissa puhuvat pääministeri Matti Vanhanen, tasavallan presidentti Tarja Halonen, puhemies Sauli Niinistö sekä akateemikko Päiviö Tommila.

Tilaisuuteen osallistuvat eduskunnan varapuhemiehet ja maan hallitus sekä laajapohjainen merkkivuoden 1809 valtuuskunta.

Porvoon tuomiokirkossa esitetään kello 13.00 kutsuvieraille juhladraama Laulu Suomelle, joka teatterin ja musiikin keinoin tuo yleisön eteen Porvoon valtiopäivien taustalla olleet ja itse valtiopäivien tapahtumat. Tavallinen kansa näkee draaman samana iltana Ylen TV1:ssä. Draaman on professori Heikki Ylikankaan alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta televisiolle kirjoittanut ja henkilöohjannut Tiina Puumalainen.

Samaan aikaan valtiollisten tilaisuuksien kanssa Porvoon vanhassa kaupungissa järjestetään yleisölle avoin kaupunkijuhla Porvoon Kalaasit. Vanhan kaupungin torit, kadut, pihat ja ravintolat täyttyvät maksuttomista esityksistä kuten sirkuksesta, konserteista, teatteriesityksistä ja opastuksista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat