Jeni uhkaa syventää Aasian talouskriisiä

Japanin jeni on menettänyt arvostaan lähes puolet dollariin nähden kolmessa vuodessa. Jenin tasainen heikkeneminen valuuttamarkkinoilla on uhannut Aasiaa uudella talouden aallonpohjalla. Viime vuosien aikana Aasian "tiikereiden" kasvua vauhdittanut valtio on syöksemässä alueen uutta katastrofia kohti. Kaksi kuukautta jatkuneen tasaisen heikkenemisen jälkeen jenin arvo putosi Tokiossa tänään dollariin nähden alimmilleen seitsemään vuoteen ylittäen jo 141 jenin rajan.

Lähes kaikki Aasian valuutat ovat pudonneet jenin tavoin. Thaimaan baht menetti eilen arvostaan 3 prosenttia ja myös Singaporen dollari, Malesian ringgit, Taiwanin dollari ja Filippiinien peso menettivät arvostaan prosentin tai enemmän. Tänään Taiwanin dollarille noteerattiin Hongkongin pörssissä alin arvo 11 vuoteen ja sen pelättiin heijastuvan Kiinan yuanin kriisiin. Jenin jatkuva heikentyminen asettaa paineita Kiinan yuanin devalvoimiselle. Asiantuntijan mukaan ensi kuussa Kiinassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton "voi saada lupauksen nykyisen valuuttapolitiikan ylläpitämisestä, mutta edes se ei ole selvää".

Muiden Aasian maiden huono talouskehitys syventää jatkuessaan Japanin kriisiä ja jenin kurssia dollariin nähden. Japanin ja Yhdysvaltojen hallitukset eivät ole vielä ryhtyneet toimiin estääkseen jenin arvon tippumisen ja tämä on rohkaissut dollareiden ostajia. Ilmeisesti Japani sekä Yhdysvallat uskovat edullisten japanilaisten vientituotteiden turvaavan taloudellisen toipumisen. Suurena talousmahtina Japanista on tullut suurin ulkomainen sijoittaja useimmissa Aasian maissa. Indonesialla esimerkiksi on lainoja Japanin pankeista noin 130 miljardin markan edestä. Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto korotti huhtikuussa kulutusveroa kolmesta viiteen prosenttiin paikatakseen budjettivajetta ja sinetöi samalla japanilaisen talouden särkyväisyyden. Korotuksen seurauksena kulutus pysähtyi ja tilanne synkkeni entisestään.

Nyt esimerkiksi Big Mac-hampurilainen tai japanilaisittain biiku maku maksaa Tokiossa, joka on yksi maailman kalleimmista kaupungeista, paljon vähemmän kuin New Yorkissa. Aasian valtiot, jotka yrittävät toipua kriisistä edullisten vientituotteiden avulla huomaavat, että yhä halvempi jeni on kaapannut heidän halvat hintansa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat