Jeltsin erosi, Putinista presidentti

Venäjän presidentti Boris Jeltsin eronnut tehtävästään. Virkaatekeväksi presidentiksi on nimitetty pääministeri Vladimir Putin.

Presidentti Boris Jeltsin

Boris Jeltsin ilmoitti eroamisestaan aamupäivällä televisiossa. Pääministeri Vladimir Putin on nimitetty virkaatekeväksi presidentiksi.

Jeltsinin mukaan hän ei eronnut terveydellisten asioiden takia, vaan taustalla oli useampia eri syitä. -Tänään on vanhan vuosisadan viimeinen päivä ja minä aion erota. Olen tehnyt kaiken voitavani maan asioiden eteen. Uuden sukupolven presidentti tulee korvaamaan minut. Venäjän kansa päättää lopusta vaaleissa, kertoi Jeltsin televisiopuheessaan. Jeltsin sanoi myös olevansa pahoillaan siitä, ettei hän ole voinut täyttää venäläisten toiveita Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Kremlin mukaan Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 26. maaliskuuta. Jeltsinin presidenttikauden oli määrä kestää kesäkuulle saakka.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Jeltsin aikoo suunnitelmiensa mukaisesti matkustaa Betlehemiin 5. tammikuuta viettääkseen siellä vuosituhannen viimeistä ortodoksista joulua.

Jeltsin, 68, valittiin Venäjän presidentiksi vuonna 1991 ja on siitä lähtien johtanut maataan aika ajoin yksinvaltiaan otteinkin. Vuonna 1996 Jeltsinille tehtiin moninkertainen sydämen ohitusleikkaus, jonka jälkeen hän on usein sairastellut. Viime kuukausina hän on jättänyt päivänpoliittiset tehtävänsä pääministeri Putinille.

Jeltisinille oikeudellinen koskemattomuus

Virkaatekevä presidentti Vladimir Putin myönsi Jeltsinille täyden oikeudellisen koskemattomuuden heti eroilmoituksen jälkeen. Lisäksi Jeltsinille taataan turvapalvelut ja eläke koko eliniäksi.
Putinin allekirjoittaman asetuksen mukaan entistä presidenttiä ei voida esimerkiksi pidättää, vangita tai kuulustella eikä hänen huoneistoihinsa voi tehdä kotietsintää. Asetus ei koske pelkästään Jeltsiniä vaan kaikkia hänen jälkeensä tulevia presidenttejä.

Ydinasekoodit Putinille

Boris Jeltsin on luovuttanut eronsa jälkeen maan ydinaseiden laukaisukoodit Vladimir Putinille, kertoo uutistoimisto Interfax. Venäjän puolustusministeriön mukaan maan armeija ei ole saanut mitään erityiskäskyä presidentin aamupäivällä julkistetun eroa takia. Maan turvallisuusneuvosto kokoontuu vielä tänään keskustelamaan tilanteesta Jeltsinin eroilmoituksen jälkeen.

Moskovan pörssi on puolestaan reagoinut nopeasti Jeltsinin yllättävään eroilmoitukseen. Pörssikurssit ponkaisivat hetkessä lähes 17 prosenttia ylöspäin.

(MTV3-AFP)

Boris Jeltsinin valtakaudesta tarkemmin MTV3 Internetin Jeltsin-erikoissivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat