Jättituomiot Madridin pommi-iskusta

Maksimirangaistuksen saaneista kaksi marokkolaissyntyistä saivat kumpikin noin 40 000 vuoden tuomiot ja espanjalainen mies sai lähes 35 000 vuotta. Heitä syytettiin sekä 191 murhasta että yli 1800 ihmisen haavoittamisesta.

Madridin kolmen ja puolen vuoden takaisista terrori-iskuista on langetettu tuomiot yhteensä 21 ihmiselle. Kolme kahdeksasta pääsyytetystä sai Espanjan lain salliman maksimirangaistuksen.

Kaikkiaan 191 ihmistä kuoli Euroopan verisimmässä rauhan ajan terrori-iskussa Madridissa 11. maaliskuuta vuonna 2004. Neljä pommia räjähti täyteen ahdetuissa paikallisjunissa aiheuttaen lisäksi vammoja yli 1800 ihmiselle.

Espanjan terrorisminvastaisen erityistuomioistuimen päätuomari Javier Gomez Bermudez määräsi raskaimmat tuomiot kahdelle marokkolaiselle Jamal Zougamille ja Othman el-Gnaouille sekä espanjalaiselle Jose Emilio Suarez Trahorrasille.

Kolmikko sai kukin noin 40 000 vuoden tuomion, mutta Espanjan lakien mukaan maksimivankeusaika voi olla enintään 40 vuotta.

Marokkolaiset saivat tuomionsa 191 murhasta ja yli 1800 murhayrityksestä. Heille langetettiin tuomiot myös terrorijärjestöön kuulumisesta. Espanjalaismies tuomittiin avunannosta murhiin ja murhayrityksiin.

Kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä. Seitsemän kaikkiaan 28 syytetystä vapautettiin. Yksi vapautetuista on nainen. Syytteistä vapautettiin yllättäen myös egyptiläismies, joka nyt istuu Italiassa vankilassa tuomittuna kuulumisesta terrorijärjestöön. Hän oli Italian poliisin nauhoittaman keskustelun mukaan kehuskellut suunnitelleensa Madridin iskut.

Kaksi muuta iskujen suunnittelusta syytettyä marokkolaismiestä saivat vain 12:n ja 15 vuoden vankeustuomiot. Tuomiot eivät kuitenkaan tulleet iskujen valmistelusta, vaan kuulumisesta terroristijärjestöön.

"Häpeällistä ja kammottavaa"

Erityisesti vapauttavat ja yllättävän lievät tuomiot tyrmistyttivät uhrien omaisia.

- En ole tuomari enkä asianajaja, mutta tämä on häpeällistä ja kammottavaa, sanoi Isabel Presa, joka menetti iskussa nuorimman poikansa.

Uhrien omaisten järjestöt suunnittelivat valittavansa tuomioista. Asianajajien mukaan myös osa tuomituista saattaa valittaa ylempään oikeusasteeseen.

Espanjan pääministerin Jose Luis Rodriguez Zapateron mukaan oikeus tapahtui, kun tuomioistuin langetti syytetyille "puolueettomat" tuomiot.

- Meidän on nyt katsottava tulevaisuuteen ja vahvistettava yhteenkuuluvaisuuttamme, hän sanoi.

ETA ei mukana iskuissa

Espanjan terrorisminvastaisen tuomioistuimen mukaan iskuihin ei osallistunut baskien itsenäisyyden puolesta toimiva Eta-järjestö. Espanjan silloinen konservatiivinen hallitus syytti Etaa heti iskujen jälkeen.

Pommi-iskut vaikuttivat Espanjan poliittisiin voimasuhteisiin, sillä kansa äänesti sosialistit valtaan vain kolme päivää iskujen jälkeen pidetyissä vaaleissa. Ennen iskuja konservatiiveille ennustettiin varmaa vaalivoittoa.

Kaikkia epäiltyjä ei nähty tänään oikeussalissa, sillä seitsemän epäillyistä räjäytti itsensä poliisin piiritettyä heidän asuntoaan Madridin lähellä kolme viikkoa iskun jälkeen.

Iskujen uhrien ja heidän omaistensa saamat korvaukset vaihtelevat 30 000 eurosta 1,5 miljoonaan euroon.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat