Mainos

Jättikorvaukset laittomista ohjelmista

Satakuntalainen mainostoimisto, helsinkiläinen uusmediatoimisto ja suuri rakennusalan yritys ovat jääneet kiinni tietokoneohjelmistojen käytöstä ilman asianmukaisia lisenssejä.

Ohjelmistovalmistajien etujärjestön BSA:n kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti yritykset maksavat yhteensä 150 000 markan korvaukset ohjelmistojen laittomasta käytöstä. Lisäksi yritykset sitoutuivat hävittämään laittomat kopiot tai hankkimaan ohjelmistoille riittävät käyttöoikeudet.

Mainostoimiston käytöstä löytyi laittomia Adoben ja Microsoftin ohjelmistoja. Hotline-puhelimeen saamansa vihjeen perusteella BSA teki epäillystä tekijänoikeusrikoksesta tutkintapyynnön poliisille. Puutteet käyttöoikeuksissa paljastuivat poliisin toteuttaessa etsinnän yrityksen toimitiloihin heinäkuussa.

Uusmediatoimiston ohjelmistolisenssitilanteen selvittely aloitettiin vuoden 2000 lopussa toteutetun Paljasta piraatti -kampanjan myötä. Tarkastuksessa yrityksen käytöstä löytyi laittomia Macromedian ohjelmistoja. Toimitusjohtajan mukaan ohjelmistojen käyttöoikeudet eivät pysyneet yrityksen voimakkaan kasvun vauhdissa. Rakennusalan yrityksessä loukattiin Autodeskin tekijänoikeuksia.

Tietokoneohjelmisto on tekijänoikeuslain suojaama kirjallinen teos. Ohjelmiston kopiointi ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa on laitonta, ja siitä voi korvausvelvollisuuden lisäksi seurata rikosvastuu, jolloin rangaistuksena on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Business Software Alliance (BSA) on maailman johtavien ohjelmistovalmistajien ja Internetiin liittyvän teollisuuden etujärjestö suhteessa eri maiden hallituksiin, viranomaisiin ja kuluttajiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.