Jätteiden lajittelu tehostunut yleisötapahtumissa

Jopa 90 prosenttia yleisötapahtumissa syntyvästä jätteestä saadaan kiertoon oikealla lajittelulla. Muhoksen vanhoillislestadiolaisten suviseuroilla, jonne odotetaan 80 000 kävijää, roskat lajitellaan nyt ensimmäistä kertaa.

Yleisötapahtumien järjestäjät ovat alkaneet panostaa enemmän jätteiden lajitteluun. Jopa 90 prosenttia huvijätteestä voidaan hyödyntää uudelleen, kun jätteiden keräys järjestetään huolella ja tapahtumassa käytetään kierrätyskelpoisia astioita.

Yleisötapahtumissa kukin kävijä jättää jälkeensä noin sata grammaa ruoka- ja juomatarjoilusta syntyvää jätettä. 50 000 kävijän tapahtuma tuottaa näin jopa 12 jäteautollisen verran kaatopaikkatavaraa.

Yritysten ja julkisyhteisöjen yhteistyöhanke Roskajoukko on saanut hyviä kokemuksia yleisötapahtumien jätteiden hyödyntämisestä. Esimerkiksi kesällä 2000 järjestetyn Tall Ships' Racen kymmenestä jätetonnista ainoastaan 12 prosenttia päätyi kaatopaikalle.

Sääntöjä ei aina noudateta

Astioiden valinta vaikuttaa eniten siihen, kuinka paljon jätettä joudutaan kuskaamaan kaatopaikalle.

- On tärkeää, että tapahtumissa käytetään joko kestoastioita tai kierrätettäviä kerta-astioita, kuten biohajoavia lautasia ja puisia aterimia, Roskajoukon projektipäällikkö Henriikka Tuovinen selvittää.

Tuovisen mukaan jotkut kaupungit velvoittavat tapahtumien järjestäjät tai niissä toimivat kauppiaat käyttämään kierrätettäviä astioita.

- Mikäli kauppias ei noudata ohjetta, hän ei ehkä saa seuraavassa tapahtumassa enää myyntipaikkaa tai joutuu maksamaan sakkoa. Ongelmana kaupunkien säädöksissä on se, että järjestäjät eivät joko tiedä niiden olemassaolosta tai välitä noudattaa niitä. Viranomaisilla puolestaan ei ole resursseja valvoa jätehuoltomääräysten toteutumista.

Oulussa kaupungin ja jätehuollon määrittelemiä lajittelujärjestelyjä kokeiltiin toukokuussa Naisten kympillä. Lajittelu onnistui hyvin, ja sitä pyritään levittämään mahdollisimman moneen tapahtumaan.

- Yleisötilaisuudet ovat lajitteluvelvollisia samalla tavalla kuin kuka tahansa yksityinen kansalainenkin, huomauttaa Ilona Suppari Oulun Jätehuollosta.

Valvova silmä usein tarpeen

Henriikka Tuovisen mukaan yleisötapahtumien jätehuolto vaatii tarkkaa ja näkyvää opastusta. Myös roska-astian vieressä seisova lajitteluneuvoja on usein tarpeen.

- Harva osaa omatoimisesti laittaa roskaa oikeaan paikkaan. Suurin osa ihmisistä kuitenkin suhtautuu lajitteluun myönteisesti, eikä viitsi ruveta oikuttelemaan varsinkaan, jos lajitteluneuvoja seisoo roskapöntön vieressä.

Toisinaan lajittelu ei yrityksestä huolimatta suju. Esimerkiksi parin viikon takainen konsertti Helsingin Kaivopuistossa meni jätehuollon kannalta plörinäksi.

- Ihmiset olivat humalassa ja vähät välittivät lajittelusta. Osa esimerkiksi meni istumaan roska-astioiden päälle, Tuovinen paheksuu.

Eniten Tuovinen kuitenkin harmittelee sitä, että jätteiden lajittelu on yleisötapahtumissa edelleen poikkeuksellista.

- Suurimmassa osassa tapahtumista jätteitä ei lajitella lainkaan.

Suviseuroissa lajitellaan ensimmäistä kertaa

Jätehuollollinen koetinkivi ovat viikonvaihteessa Oulun kupeessa Muhoksella vietettävät vanhoillislestadiolaisten suviseurat, joissa jätteet lajitellaan nyt ensimmäistä kertaa.

Paikalle odotetaan 80 000:ta ihmistä, joten jätettä kertyy melkoinen määrä. Viime vuoden suviseuroissa kuivajätettä tuli 150 tonnia. Rakennusjätettä puolestaan kertyi kymmenen tonnia.

Muhoksella jätteet lajitellaan energia-, bio- ja sekajätteisiin. Lisäksi seura-alueella on keräyspisteet paperille ja lasille. Lajitellut jätteet toimitetaan hyötykäyttöön.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat