Mainos

Jatkuva väsymys ja kyltymätön ruokahalu voivat olla merkkejä masennuksesta

Kuopion yliopiston väitöstutkimuksen mukaan jatkuva unen tarve ja ruokahalun voimakas lisääntyminen voivat olla merkkejä masennuksesta. Tätä vähän tutkittua tilaa kutsutaan epätyypilliseksi masennukseksi.

Masennuksen tavallisempia merkkejä ovat ruokahaluttomuus ja unettomuus. Osa vakavasti masentuneista kärsii kuitenkin epätyypillisestä masennuksesta, joka voi johtaa myös painonnousuun. Lisäksi mieliala voi hetkellisesti kohota myönteisiksi koetuissa tilanteissa.

Aiemmat tutkimukset viittaavat siihen, että epätyypillisen masennustilan taustalla saattaa olla erityyppisiä elimistön välittäjäainetoiminnan ja aineenvaihdunnan muutoksia, kuin tavanomaisessa masennuksessa. Tieto vakavan masennustilan biologisista taustatekijöistä on kuitenkin edelleen puutteellista.

Uudet löydökset viittaavat kuitenkin siihen, että epätyypillisesti masentuneiden aivoissa serotoniinitoiminta saattaa elpyä tavanomaisesti masentuneisiin verrattuna nopeammin. Vakavasta masennustilasta kärsivillä havaittiin myös alentunut HDL-kolesterolipitoisuus, mikä saattaa kuvastaa masennuksen taustalla olevaa lisääntynyttä aktiviteettia elimistön tulehdusta välittävissä järjestelmissä.

Epätyypillisen masennuksen poikkeava oirekuva voi johtaa helposti siihen, että sitä ei tunnisteta terveydenhuollon piirissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.