Järvivesi selvästi normaalia lämpimämpää

Järvivesien lämpö on kohonnut selvästi ajankohdan keskiarvojen yläpuolelle. Alkuviikosta mitatut lämpötilat ovat olleet lähes koko maassa kolmesta viiteen astetta normaalia korkeampia. Suomen Ympäristökeskuksen kokoamat vertailutiedot ovat pitkän aikavälin keskiarvoja.

Lämmintä riittää suurempiinkin järviin. Muun muassa Säkylän Pyhäjärven vesi on 22-asteista. Oulunjärven eteläpuolella uimarit pulikoivat pääsääntöisesti yli 20 asteen lämmössä. Uudellamaalla Tuusulanjärvessä, Saimaassa ja Joensuun Pyhäselällä uidaan 21-asteisessa vedessä. Näsijärvi ja Päijänne ovat 20-asteisia. Oulunjärvi ja Pielinen olivat alkuviikosta päässeet 19 asteeseen.

Kylmimmät uimavedet löytyvät Lapista. Kilpisjärvellä vesi on 12-asteista. Evojärven Kevoniemessä on mitattu 14 asteen lämpötiloja ja Nellimissä Inarissa 15,8 astetta.

Ympäristökeskuksen mukaan parin viime päivän helteet ovat vielä viime päivinä todennäköisesti nostaneet veden lämpötiloja alkuviikolla mitattuja korkeammiksi.

Järvet ovat säästyneet sinilevältä

Sinilevä ei näytä haittaavan sisävesien uimareita tämän uimakauden aikana. Vaikka levähavainnot järvissä ovat viime viikkojen hellekauden myötä lisääntyneet, kukinnot eivät ainakaan vielä rehota enempää kuin yleensä loppukesän helteillä.
-Sisävesien levätilanne on edellisiin vuosiin verrattuna jopa huomattavasti tavallista parempi, kertoo tutkija Liisa Lepistö Suomen Ympäristökeskuksesta.
-Kylmän alkukesän ansiosta kukintoja on selvästi vähemmän kuin viime kesänä. Myös sateinen heinäkuu on ilmeisesti heikentänyt sinilevien kilpailutilannetta.

Levätilanne voi muuttua nopeasti

Heinäkuun aikana leväkukintoja oli poikkeuksellisen vähän, vain noin kolmannes edellisen vuoden heinäkuun leväesiintymistä. Elokuun puolivälin levätilanne vastasi pääosin aiempien vuosien heinäkuun olosuhteita. Levätilanne voi Lepistön mukaan kuitenkin vielä huonontua, etenkin jos helteet jatkuvat.
-Levien kehittyminen on vaikeasti ennustettavissa, mutta hyvällä onnella levät eivät ehdi runsastua enää tämän uimakauden aikana. Uiminen tai peseminen sinileväpitoisella vedellä voi aiheuttaa iho-oireita, silmätulehduksia tai flunssan kaltaisia oireita. Veden nieleminen saattaa aiheuttaa sairastumisen, koska levä voi olla myrkyllistä.

Levää esiintyy vakipaikoilla

Levätilanne on hyvä puhtaammissa suurissa vesistöissä, joita sinilevä ei yleensäkään rasita. Enimmäkseen vesi on Etelä-Suomessakin kirkasta ja täysin uimakelpoista. Sen sijaan niissä järvissä, joissa levää joka vuosi ilmenee, sinilevää esiintyy tavanomaisen runsaasti.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa mm. Köyliönjärvi ja Uudellamaalla Tuusulanjärvi kukkivat jo vihreänä. Sinilevien joukkoesiintymisistä on saatu havaintoja myös mm. Siuruanjoesta, Artjärven Pyhäjärvestä, Hyvinkään Kytäjärvestä, Espoon Pitkäjärvestä ja Kirkkonummen Lamminjärvestä.

Merialueilla levä rehottaa

Merialueilla levätilanne on ollut huomattavasti heikompi. Merentutkimuslaitoksen mukaan sinileviä on koko Suomenlahden, pohjoisen Itämeren, Ahvenanmeren ja Selkämeren alueella. Lautoissa on paljon myrkyllistä Nodularia-sinilevää.

Runsaimmin leviä on nyt Suomenlahdella, Helsingistä Kotkaan olevalla merialueella. Levää on ajautunut monin paikoin saaristoon ja rannikolle. Samoin Ahvenanmaan alueella on sinilevälauttoja runsaasti.

Heikoista tuulista huolimatta myös Turun saaristossa on syntynyt lauttoja sisäsaaristossa saakka. Saaristomeren alueella lauttoja on havaittu aiemmin mm. Kökarin ja Kihdin alueilla. Lentokonehavaintojen mukaan niinikään Helsingistä itäiselle Suomenlahdelle ulottuvat levälautat ovat entistä suurempia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat