Mainos

Järvet ääriään myöten täynnä - syyssateet tuovat vettä lisää

Viime viikkojen ja päivien runsaat sateet ovat saaneet Suomen ympäristökeskuksen mukaan vedenpinnat nousuun vesistöalueilla.

– Normaalisti esimerkiksi Saimaan alueella veden pinnat alkavat laskea näihin aikoihin. Nyt ei niin ole käynyt, koska sateita on tullut niin paljon, ja ne sateet ovat vain jatkuneet ja jatkuneet, kertoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Suurimmat sateet ovat osuneet Vuoksen ja Oulujoen vesistöalueille. Yksistään Saimaan alueella on satanut 50-70 millimetriä vettä parin viime päivän aikana. Saimaan pinta on tällä hetkellä vedenpinnan normaalivyöhykkeen ylärajalla.

Ympäristökeskus ennustaa, että Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä 5-15 senttimetriä tämän kuun loppuun mennessä.

Vedenkorkeus monella alueella ennätyksessä

Poudan mukaan nyt lähestytäänkin vuodenajan ennätyslukemia jos tilanne ei muutu.

– Vaarana on, että syyssateet jatkuvat suoraan näiden kesäsateiden jälkeen. Tällöin järvien pinnat eivät missään ehdi laskeutua. Jäät tulisivat silloin, kun vedenkorkeus on yhä todella suuri.

Poudan mukaan jäiden tulo aiheuttaa eniten mahdollisia ongelmia.

– Jos vesi ulottuu mökin perustuksille asti, niin perustukset voivat jäätyä ja mennä sen seurauksena rikki. Jää tarttuu puihin ja rantakasvillisuuteen, sekä maahan. Keväällä jäät vievät lopulta kaiken mukanaan.

Pouta muistelee, että edellisen kerran ainakin Saimaalla näin on tapahtunut yli 20 vuotta sitten.

– Tilanteen voi vielä pelastaa kunnon poutajakso. Poutajakso voi tulla myös vielä syksyllä, mutta kuitenkin niin, että vesi ehtii hieman laskea. Tehokkainta olisi vielä kesällä tuleva poutajakso, koska auringon haihdutusvoima on niin suuri, Pouta pohtii.

Katso oman lähivesistösi pintaveden korkeudet ympäristökeskuksen sivuilta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.