Harvinainen tulipallo loisti kirkkaana Vaalan taivaalla – tallentui videolle: "Ihan kohtalaisen kokoinen kivi"

2:51

Jarmo Moilanen ikuisti Vaalassa harvinaisen pitkäkestoisen tulipallon, joka lensi maan ilmakehään loivassa kulmassa.

Tulipallot eivät ole taivaalla kovinkaan tavaton näky, mutta kun ne lentävät pitkäkestoisena ilmakehään, on kyseessä harvinaisuus.

Näin kertoo Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jarmo Moilanen, joka onnistui ikuistamaan korkealla lentävän tulipallon tulipallokameraansa.

– Se oli aika kirkas kohde taivaalla tuona hetkenä. Tällaisia pitkäkestoisia ei ihan joka vuosi tule, Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan kyse oli astetta kookkaammasta kappaleesta, joka on kiertänyt aurinkoa ja tullut myöhemmin hyvin loivalla kulmalla maan ilmakehään.

– Se lensi korkealla eikä tuhoutunut niin nopeasti, kuin jos se olisi tullut jyrkemmässä kulmassa. Ihan kohtalaisen kokoinen kivi sieltä on ollut tulossa.

Tulipalloista ei välitöntä vaaraa sivullisille

Moilasen mukaan kookkaammat tulipallot voivat osuessaan aiheuttaa tuhoa. Vaikka kyseessä olikin kookkaampi tapaus, ei Moilasen mukaan tulipalloista pidä olla liian huolissaan.

– Ei kannata ihan pyöräilykypärää vielä pukea sen takia päälle. Joitain tulipalloja on ihmisiin kopsahdellut. Jos isompi tulee ja osuu kaupunkialueelle, se voi olla isokin onnettomuus, Ne on kuitenkin harvinaisia.

Moilanen onnistui ikuistamaan tulipallon 37 sekuntia kestäneen lennon myös videolle. Videolla näkyy myös lentokone, joka osui tapahtumahetkellä niin ikään Moilasen tulipallokameraan.

Katso Jarmo Moilasen kuvaama video tulipallosta jutun yläpuolelta!

Lähde: Avaruus.fi

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja