Järkyttyneet porilaiset ovat seuranneet rajua tulipaloa ja sitä seurannutta tragediaa – lemmikeistä huolehditaan, avustuksia otetaan vastaan

Porin Keskuskartanon asukkaat eivät vielä tänään pääse palaamaan koteihinsa. Poliisi kertoo, että se haluaa turvata tutkinnan ja kieltää siksi toistaiseksi pääsyn rakennukseen.

Talosta eilen pelastetut kissat ja muut pieneläimet on toimitettu pieneläinrankkurin hoivaan, ja koirat koirarankkurin, kirjoittaa Satakunnan pelastuslaitos Twitterissä.

Asukkaille pyydetään toimittamaan vaatteita ja tavaroita

SPR:n Satakunnan piiri ja vapaaehtoiset tarjoavat henkistä tukea ja perustarvikkeita tulipalosta evakuoiduille. Apu rahoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston turvin.

– Porin Kontti-kierrätystavarataloon voi lahjoittaa hyväkuntoisia tavaroita palaneen talon asukkaille. Tavaraa luovuttaessa tulee mainita, että lahjoitus on Porin tulipalon uhreille, Punainen risti kirjoittaa tiedotteessaan.

Sammutustöissä oli satakunta palomiestä

Keskuskartanon ullakko syttyi liekkeihin eilen puoli kuuden maissa illalla.

Sammutustöissä on ollut päivystävän palomestarin Tero Järvelän mukaan yhteensä satakunta palomiestä ja parikymmentä yksikköä. Hänen mukaansa se on nelinkertainen määrä verrattuna tavanomaiseen suuren rakennuspalon sammutustöihin lähetettävään kalustoon.

– Ei tämä kuitenkaan niin poikkeuksellinen palo lopulta ollut. Näitä isoja ullakkopaloja tulee aina silloin tällöin, Järvelä toteaa.

Hotelli odottaa sähköjen palautumista

Keskuskartanon edustalla sijaitsevan hotelli-ravintola Amadon yrittäjä Minna Koivunen kertoo STT:lle, että hotelli-ravintolan toiminta on toistaiseksi keskeytetty eikä siellä ole asiakkaita.

Talosta on tällä hetkellä katkaistu sähköt, koska sillä on yhteinen sähkökeskus Keskuskartanon kanssa. Koivunen toivoo, että sähköt saadaan palautettua vielä tämän päivän aikana.

Koivunen saapui palopaikalle kotoaan henkilökunnan hälyttämänä.

– Osa teistä oli jo suljettu, kun yritin päästä lähelle rakennusta. Liekit loimottivat, ja tilanne näytti aika hurjalta. Ihmisiä oli kadulla paljon katsomassa, ja kun kyseessä on vielä korkea talo, savu näkyi yli kaupungin.

Hotelli sai evakuointikäskyn, ja se tyhjennettiin asiakkaista. Tilanne sujui Koivusen mukaan rauhallisesti.

Koivusen mukaan Amado on sijainnut samalla paikalla 30 vuotta ja hän on itse toiminut sen yrittäjänä neljä vuotta. Koivusen tiedossa ei ole, että vastaavaa hälytystilaa olisi koskaan aiemmin hotelli-ravintolassa ollut.

Palon syttymissyytä selvitetään

Päivystävä palomestari Ari Uimonen kertoi eilen Satakunnan pelastuslaitoksen Facebook-sivuilla, että sammutustöitä vaikeutti se, että ullakko oli koko rakennuksen levyinen.

Kattoa ja ullakkoa poltettiin hallitusti, ja ne menivät korjauskuntoon. Sen sijaan talon ylin varsinainen asuinkerros 10. kerros on ilmeisesti ainakin pääosin säästynyt mainittavilta palovahingoilta ja kärsinyt ainoastaan savu- ja vesivahinkoja, poliisi tiedotti tänään. Palovahingot ovat rajoittuneet lähinnä talon ullakkokerrokseen, jossa on myös asuintiloja.

Pelastuslaitos evakuoi kaikkien 162 asunnon asukkaat, ja viisi savua hengittänyttä ihmistä vietiin sairaalaan, mutta heidän oireensa olivat lieviä.

Satakunnan pelastuslaitos tiedotti yöllä Twitterissä, että bussilastillinen ihmisiä evakuoitiin Yyterin hotelliin. Lisäksi viisi ihmistä oli viety hätäsijoitukseen palvelukeskus Himmeliin.

Vihjeitä pyydetään yhä

Rakennuksen ullakko syttyi palamaan myöhään iltapäivällä puoli kuuden aikoihin. Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa.

Lounais-Suomen poliisi on aloittanut kerrostalopalon tutkinnan palosyyn tutkintana. Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran huomenna iltapäivällä.

Poliisi pyytää yleisön apua palon selvittämiseksi. Havainnot ja vihjeet pyydetään ilmoittamaan poliisille sähköpostitse vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 050 456 4963.

Lue myös:

    Uusimmat