Järkyttävä tutkimustulos: "ystävät" hyväksikäyttävät ja ryöstävät autistisia

Niin sanotut ystävät kiusaavat, hyväksikäyttävät ja jopa ryöstävät ihmisiä, joilla on diagnosoitu autismi tai Aspergerin oireyhtymä, kertoo tutkimus. Tutkijat kutsuvat ilmiötä "kaveririkokseksi", kertoo The Independent.

Tutkimuksen mukaan ällistyttävän moni henkilö, jolla on todettu autismi tai Aspergerin syndrooma, joutuu "kaveririkoksen" kohteeksi. Tutkimuksen toteuttaneen Autism Charity -järjestön mukaan kyseessä on sellainen viharikoksen muoto, jossa haavoittuvaista ihmistä manipuloidaan tai hyväksikäytetään sellaisen ihmisen toimesta, jota uhri luulee ystäväkseen.

Tutkimus paljasti sydäntä särkeviä tarinoita hyväksikäytöstä: eräässä tarinassa nuori henkilö huijattiin antamaan luottokorttinsa ja sen tunnusluku hänen "ystävälleen". Luottokortin saanut käytti sitä omien, valtavien laskujensa maksamiseen.

17-vuotiaan tytön vanhemmat kertoivat tutkijoille, että luokkakaverit varastivat heidän tyttäreltään iPodin ja puhelimen. Vanhempien mukaan tytöllä on poikaystävä, joka ilmestyy paikalle ainoastaan silloin, kun tyttö saa avustusrahansa.

– Poikani on täysin harmiton ja erityisen haavoittuvainen. On niin vaikeaa selittää hänelle, miksi ihmiset pilkkaavat häntä, kertoivat 14-vuotiaan pojat tutkimuksessa.

– Veljeni ystävystyi naapureiden kanssa. He ryöstivät hänet ja säilyttivät huumeita hänen asunnossaan, kertoo toinen vastaaja.

Kyselyn tulokset kertovat surullista tarinaa

Tutkimusraportti perustui netissä toteutettuun kyselyyn, johon vastasi melkein 150 ihmistä, joilla on joko Aspergerin oireyhtymä tai autistismi. Myös heidän läheisensä vastasivat kyselyyn.

Raporttiin otettiin mukaan myös Wirral Autistic Societyn aiemmin tänä vuonna tekemä tutkimus.

– Kaveririkos on moraalisesti tuomittava ja niiden tekijät ovat pelkureita. Autistiset ihmiset kamppailevat jo muutenkin päivittäisten asioiden kanssa. Heidän ei tarvitset elää pelossa, että heidän ystävinään pitämänsä ihmiset varastavat heiltä tai kannustavat heitä tekemään rikoksia toisten puolesta, Wirral Autistic Societyn toimitusjohtaja Robin Bush sanoo. 

Raportin mukaan 80 prosenttia yli 16-vuotiaista vastaajista koki, että joku heidän ystävänään pitämä oli kiusannut tai käyttänyt heitä hyväkseen.

Kaveririkoksen kohteeksi joutuneista seitsemän kymmenestä kertoi, että he olivat joutuneet verbaalisen kiusaamisen kohteeksi. Yli puolelta 12–16 -vuotiaista vastaajista oli varastettu rahaa tai omaisuutta. Yli 70 prosenttia yli 25-vuotiasta oli manipuloitu.

Myös seksuaalista hyväksikäyttöä

Haavoittuvaisin ikäryhmä olivat 16–25 -vuotiaat. Jokainen kyseisen ikäryhmän vastaajista kertoi, että heillä oli vaikeuksia erottaa oikeat ystävät heistä, jotka saattavat kiusata heitä tai käyttää ystävyyttä hyväkseen. 

Kahdeksan vastaajaa kymmenestä kertoi, että kiusatuksi joutumisen pelko sai heidät vetäytymään ja välttämään sosiaalisia tilanteita.

Yli kolmasosaa autistisista aikuisista oli kiusattu tai manipuloitu seksuaalisesti. Heidät oli esimerkiksi pakotettu lähettämään seksuaalissävytteisiä tekstiviestejä.

The Independent kertoo raportin osoittavan, etteivät autistiset useinkaan tiedä, että heitä hyväksikäytetään. Yleensä heidän hoitajansa tai vanhempansa huomaavat hyväksikäytön, mutta eivät tiedä kenelle ilmoittaa siitä.

Uhrit eivät välttämättä kerro hyväksikäytöstä, vaikka huomaisivat sen itsekin.

– Pelkäsin kertoa kiusaamisesta ja manipuloinnista kenellekään, tunnustaa autistinen nuori mies.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja