James Bwown Pori Jazziin

James Brown
James BrownCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2003
Julkaistu 02.04.2003 14:37(Päivitetty 02.04.2003 14:38)

Soulin kummisetä James Brown saapuu konsertoimaan Pori Jazziin 17. heinäkuuta. Pori Jazzin koko ohjelma koostuu noin 100 konserttikokonaisuudesta, joissa esiintyy yli 100 kokoonpanoa tai yksittäistä taiteilijaa. Kaikkiaan Pori Jazziin heinäkuussa kokoontuu noin 500 muusikkoa.

Pori Jazz 2003 ( 12.-20.7.) esittelee laajasti jazzia, bluesia, soulia, funkia sekä latin jazzia. Festivaalilla kuullaan myös hiphop -musiikin ja jazzin fuusiota, sekä runsaasti New Orleansin ja Kuuban rytmisesti rikasta musiikkia. Modernin jazzin osalta Pori esittelee kesällä laajasti ranskalaista jazzia.

Pori Jazzin festivaalialue sijoittuu pääosin Kokemäenjoen rannoilla oleville konserttipaikoille ja jazzklubeille. Festivaalin suuret ulkoilmakonsertit pidetään Kirjurinluodon konserttipuistossa torstaista sunnuntaihin (17.-20.7.).

Sisäkonserttien pääpaikat ovat Promenadikeskuksen konserttisali, Keski-Porin kirkko sekä Porin teatteri, sisäkonsertteja järjestetään nyt myös iltapäiväisin sekä iltaisin. Ilta- ja yöohjelma keskittyy Kokemäenjoen etelärannalla (Karjarannan alue) sijaitsevaan Bourbon Street yökaupunkialueeseen, joka vetää noin 5 000 festivaalivierasta.

Bourbon Streetille myydään aluelippuja, ja alueella on useita klubeja ja estradeja. Yökaupungin portit avataan Kirjurinluodon ulkoilmakonserttien päättymisen jälkeen noin klo 21, ja ne sulkeutuvat klo 06.

Jazzin saksofonistilegenda Wayne Shorter esiintyy Porissa kvartettinsa kanssa, jossa soittavat instrumenttinsa huiput: pianisti Danilo Perez, basisti Jon Patitucci sekä rumpali Brian Blade. Wayne Shorter muistetaan mm. Miles Davisin 1960-luvun loppupuolen kvintetistä sekä fuusiojazzin lippulaivasta Weather Raportista 1970/80 -luvulta.

Poriin saapuu myös jazzin huippupasunisteihin lukeutuva Curtis Fuller. Hän edustaa jazzin tyylilajeissa puhtaimmillaan hard-bopia ja hänet muistetaan yhteistyöstään mm. Cannonball Adderleyn, Dizzy Gillespien ja Art Blakeyn kanssa.

New Orleansin rikas musiikkiperinne näyttäytyy Porissa useamman yhtyeen voimin. Los Hombres Calientes on latin jazzia ja afro-kuubalaista musiikkia fuusioiva New Orleans -yhtye, jota johtavat trumpetisti Irvin Mayfield ja perkussionisti Bill Summers. Summers muistetaan mm. Herbie Hancockin Headhunters yhtyeestä sekä yhteistyöstään Quincy Jonesin ja Stevie Wonderin kanssa. Yhtyeen rumpalina on New Orleansista kotoisin olevan Marsaliksen musiikkiperheen (mm. Wynton ja Brandford Marsalis) nuorin vesa Jason Marsalis. New Orleans -jazzin todellisille alkulähteille kuulijat johdattaa Poriin saapuva Preservation Hall Jazz Band, Pinettes Brass Band sekä Duke Heitger Orleans Swingers. Porin katuja kiertää myös New Orleans Royal Players Brass Band -marssiorkesteri.

New Orleansia pitää kotipaikkanaan myös legendaarinen orkesterinjohtaja, laulaja ja saksofonisti Sam Butera, joka saapuu Poriin Witnesses -yhtyeineen. Yhtyeen musiikki on huolellisesti valmisteltu coctail New Orleansin jazzia, rhythm & bluesia ja rockia. Sam Butera muistetaan hyvin myös edesmenneen Louis Priman orkesterin musiikillisena johtaja ja saksofonistina. Häntä pidetään monien rock-saksofonistien esikuvana.

Kuubalaista musiikkia Porissa edustavat mm. Buena Vista Social Clubin riveissä maailmantähdeksi noussut laulaja Ibrahim Ferrer . Poriin Ferrer tuo Buenos Hermanos -yhtyeen, jossa soittavat mm. basisti Cachaito Lopez, trumpetisti "Guajiro" Mirabal sekä juuri Ry Cooderin kanssa duolevyn julkaissut kitaristi Manuel Galban . Muita Poriin saapuvia kuubalaisyhtyeitä ovat mm. Pinettes Brass Band ja Los Cumbancheros. Fuusiojazzia edustaa myös tokiolaissyntyinen Keiko Matsui, joka yhtyeineen vierailee ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopassa

Porissa kuullaan heinäkuussa runsaasti ranskalaista jazzia. Festivaalin kokeilevampaan musiikkiin keskittyvä Ultra Music on omistettu kokonaan ranskalaisille yhtyeille. Ranska on aina ollut kulttuurien luova sekoittaja ja Pariisi on jazzin tärkeä kohtauspaikka Euroopassa. Ranskassa on paljon monimuotoista jazzia, jolle Ultra Music on omistettu.

Porissa esiintyy mm. eurooppalaisten jazzkitaristien eliittiin kuuluva Marc Ducret yhtyeineen sekä ranskalaisen jazzin uusin tulokas Triade, jota festivaalilla vahvistaa saksofonisti Mikko Innanen. Ultrassa kuullaan myös harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen ja rumpali Eric Echampardin yhteiskonsertti.

Ensiesiintymisensä Suomeen tekevät myös keski-aasialaisen kamantcha-kielisoittimen mestari Gaguik Mouradian ja duo Didier Petit ja Terje Isungset. Poriin saapuvia ranskalaisia ovat myös mm. klarinetisti Denis Colinin trio "Something in Common", 32 Janvier -yhtye, joka soittaa elävän säestyksen saksalaiselle elokuvalle, sekä katusoittoryhmä Aupr s de ma Blonde.

Ranskalaisen jazzin näin laaja esittely Porissa mahdollistuu, kun Pori Jazz tekee yhteistyötä Ranskan ulko- ja kulttuuriministeriön sekä Ranskan kulttuuriasiankeskuksen kanssa.

Pori Sinfonietta esiintyy kesän festivaalilla kolmen maailmanluokan solistin kanssa. Viulisti Regina Carterin ohjelmistossa on kolme sinfonietta -kokoonpanolle sovitettua teosta. Hän esiintyy Porissa myös jazzkvartetillaan. Klassisen koulutuksen saanut detroitilaisviulisti Regina Carter nousi kansainväliseen tietoisuuteen naisista koostuvan jazz-yhtyeen Straight Aheadin jäsenenä. Maailman johtava jazzlehti Downbeat on valinnut Regina Carterin myös "vuoden viulistiksi".

Sinfoniettan solistanina kuullaan myös basisti Aladar Pegea. Tämä unkarilainen professori on tunnettu sekä soolobasistien opettaja että soolobasisti. Hän esiintyy heinäkuussa Sinfoniettan solistina klassisella ohjelmistollaan, mestarikurssien vetäjänä ja jazzyhtyeiden basistina. Sinfoniettan solistina kuullaan myös saksofonisti Jukka Perkoa. Tämä ohjelmisto perustuu Perkon suomalaista virsistä tekemään Kaanaanmaa-projektiin. Jukka Perko ja Sinfonietta esiintyvät Porissa kaksi kertaa: toinen konsertti on Keski-Porin kirkossa ja toinen Promadisalissa.

Saksofonisti Junnu Aaltonen ja Sinfonietta esittävät saman ohjelman kuin solisti on aiemmin esittänyt Avantin kanssa. Teoksen johtaa Johan Storgårds.

Jazz/funkin mielenkiintoinen nimi on tuottaja, basisti Marcus Miller. Hän nousi kansainväliseksi tähdeksi 1980-luvulla työskenneltyään Miles Davisin läheisimpänä muusikkona. Milesin levyjen ohella syntyi myös elokuvamusiikkia. Hän on tuottamiaan artisteja ovat mm. Al Jarreu ja Aretha Franklin. Poriin Miller tuo uuden The Official Bootleg -kokoonpanonsa.

Poriin saapuu myös soullegenda Sam Moore, joka parhaiten muistetaan yhteystyöstään 60- ja 70 lukujen legendaarisessa duossa Sam&Dave.

Bluesia Porin suistomaalla edustaa laulaja/kitaristi Lucky Peterson. Monien muiden blues-artistien tavoin Lucky Peterson on hyvin lähellä myös soulia ja rock-sävyjä. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Etta Jamesin ja Otis Rushin kanssa. Poriin hän tuo oman yhtyeensä.

Los Angelesista tuleva Big Bad Voodoo Daddy edustaa viime vuosikymmenellä USA:n länsirannikolla syntynyttä uutta swing-aaltoa. Tämä musiikki koostuu torvipitoisesta rhythm & bluesista ja jazzista.

Pori Jazzin päätöspäivänä sunnuntaina 20. heinäkuuta Kirjurinluodon lavalle nousee jazz-rapin trendikkäimpiin yhtyeisiin kuuluva kuusimiehin The Roots. Sen musiikissa yhdistyvät mm. 70-luvun soul/funk -saundit nykypäivän rappiin. The Roots voitti 30.3. MTV3-kanavan Levyraadin lähes maksimipistein 38/40.

Kirjurinluodon lavalla kuullaan myös kotimaista Quintessence yhtyettä, jonka esittämä r&b-musiikki paljolti henkilöityy sen loistavaan laulajaan Emma Salokoskeen. Häntä ei ole turhaan verrattu Erykah Baduun.