Mainos

Jalkojen pituudessa seksikkyyden salaisuus?

Jaloilla on aina ollut huomattava eroottinen merkitys. Joskus pelkkä säären vilahdus on riittänyt viestimään naisen seksuaalisuutta ja saamaan miehet himojen valtaan. Naiset ovat pyrkineet korostamaan jalkojensa pituutta myös korkokengillä. Seksuaalisesti vetovoimaisesta naisesta on käytetty usein kuuluisaa sanontaa: "Hänen jalkansa yltivät kainaloihin saakka".

Mutta ovatko todella pitkät jalat oikeasti seksikkäät? Puolalainen tutkimusryhmä tutki jalkojen pituuden merkityksen ihmisen seksuaalisen viehättävyyden näkökulmasta.

Pöydänjalatkin piiloon

Länsimaisessa yhteiskunnassa aikuiset naiset ovat lähes aina käyttäneet jalkojen paljastamista keinona kiihottaa miehiä. Eri aikakausina miehille on suotu hyvin eri tavoin lupa nähdä naisen paljas jalka. 1800-luvun puritaanisessa yhteiskunnassa jalat katosivat tyystin näkyvistä ja jo pelkkä nilkkojen vilahdus oli yhteiskunnallisten säännösten mukaan täysin tyrmistyttävää ja rahvaanomaista.

Yhdysvalloissa mentiin jopa niin pitkälle, että jalkoja alettiin nimittää raajoiksi, koska jalan mainitseminen viittasi liikaa seksiin. Tämä koski peräti huonekaluja, joten pöydänjalkojakin kutsuttiin raajoiksi. Lisäksi huonekalujen jalat peitettiin röyhelöillä, jotteivät niiden ”viettelevät” muodot olisi aiheuttanut katsojissa liiallista seksuaalista kiihottumista.

Tilanne muuttui vasta ensimmäisen maailmasodan jälkeen. 1920-luvulla kapinalliset naiset julkesivat näyttää säärensä ja osa jopa polvensa. Sitä ei kyllä helpolla sulatettu. Melkoinen joukko yhteiskunnan vaikuttajista kun oli sitä mieltä, että moinen aiheuttaa yleistä moraalin laskua ja jalkansa paljastavat naiset ovat verrattavissa porttoihin.

Edellinen käy esimerkkinä siitä, että seksuaalisuuden kohdalla mikään ei ole oikeastaan aikojen saatossa muuttunut. Länsimainen yhteiskunta on useiden satojen vuosien ajan kokenut paineita siitä, että yhteiskunta on liian seksistinen. Nykyisin naisten jalat saavat toki olla esillä, mutta alusvaatemainokset tuntuvat aiheuttavan joillekin tahoille sydämenahdistusta ja suunnatonta stressiä. Puhumattakaan sitten rintojen tuijottelusta. Onneksi eduskunnassa osataan priorisoida asiat ja tarttua rivakasti näihin siveellisyyskysymyksiin. Pienoisena sivuhuomautuksen mainittakoon, että Woodbury Soap Company käytti jo vuonna 1936 mainoskampanjassaan alastomia naisia. Kyseessä oli sarja kasvosaippuamainoksia.

Miksi pitkät jalat viehättävät?

Monia miehiä viehättävät naisten pitkät jalat, mutta miksi asia on näin? Mikäli asiaa kysyttäisiin miehiltä, niin vastaukseksi tulisivat, että pitkät jalat ovat yksinkertaisesti niin seksikkään näköiset. Miksi pitkät jalat sitten ovat seksikkään näköiset? Siihen tuskin vastausta katugallupissa saisi. Ihmisen evoluutiota ja parisuhdekäyttäytymistä tutkineet tiedemiehet ovat pyrkineet saamaan selvyyden siihen, miksi ihmisiä viehättää jokin tietty piirre vastakkaisessa sukupuolessa. Myös jalkojen merkitys kumppanin valinnassa on selvitetty.

Yleensä tietyt vartalon tai kasvojen piirteet kertovat meille jotain tärkeää mahdollisen kumppanin geeneistä ja terveydestä. Näin on laita myös jalkojen suhteen. Tällainen analysointi tapahtuu tietysti alitajuntaisesti, jonka vuoksi emme tarkkaan osaa sanoa, miksi kyseiset piirteet meitä viehättävät. Tutkijoiden mukaan jalkojen pituus on kertonut esi-isillemme, että kyseinen henkilö on terve ja hänen biomekaaninen tehokkuutensa on suuri. Jälkimmäinen tarkoittaa juoksunopeutta ja hyppimiskykyä. Nykyisessä kaupunkielämässä moisella ei ole enää merkitystä muualla kuin urheilukentillä, mutta aikaisemmin se on ollut ihmisen eloonjäämisen kannalta tärkeää.

Brittiläinen tutkija Gunnell sai tutkimuksissaan selville, että lyhyet jalat omaava henkilö sairastuu helpommin sydänsairauksiin ja II tyypin diabetekseen. Naisen jalkojen pituudella on todettu yhtäläisyys myös jälkeläisen syntymäpainoon. Lyhyet jalat omaava nainen synnyttää kevyempiä lapsia kuin pitkät jalat omaava nainen. Lapsen syntymäpainolla taas on merkitystä kuolleisuuden kanssa. Kuolleisuusluvut ovat suurempia lapsilla, joiden syntymäpaino on ollut kovin alhainen.

Gunnellin mukaan jalkojen pituus kertoo myös hyvin lapsuusajan sosioekonomisista olosuhteista. Tämä siksi, että jalkojen pituuskasvu on erittäin herkkä ympäröivien olosuhteiden vaikutuksille. Naisen jalkojen pituus viestii miehelle siis hyvistä geeneistä ja kasvuaikana saadusta riittävästä ravinnosta sekä hyvästä tautien vastustuskyvystä. Nämä seikat luultavasti vaikuttavat siihen, että miehet ovat mieltyneet pitkäjalkaisiin naisiin ja pitävät heitä seksikkäinä.

Kuinka pitkät seksikkäät jalat saavat olla?

Seksikkyyden kannalta on kuitenkin tärkeää, että jalat ovat tietyn mittaiset vartaloon suhteutettuna. Tämä on se tekijä, johon puolalaisessa tutkimuksessa haluttiin saada selvyys. Tutkimukseen osallistui 118 miestä ja naista. Heille näytettiin seitsemän erilaista silhuettikuvaa, jotka piti asettaa järjestykseen sen mukaan, miten henkilöt kokivat ne seksikkäinä. Keskimmäinen kuvista edusti keskivertaista jalkojen pituutta.

Tutkimuksessa tuli esille, että normaalia lyhemmät jalat koetaan vähemmän seksikkäiksi. Asia on samoin myös normaalia huomattavasti pidempien jalkojen kanssa. Kaikkein seksikkäimmäksi naisten jalat koetaan, kun ne ovat 5 prosenttia pidemmät kuin keskivertojalat. Oheisessa kuvassa viides profiili edustaa naista, jonka jalat koetaan seksikkäimmäksi.

Mitä naisen sitten tästä tutkimuksesta kannattaa huomioida? Ensinnäkin normaalia lyhemmät jalat omaavan naisen kannattaa ilman muuta käyttää korkokenkiä, jotta hän pääsee mahdollisimman lähelle jalkojen keskivertaista normaalipituutta.

Pitkät jalat omaavan naisen taas ei kannata lisätä korkokenkien avulla liikaa jalkojensa mittaa, koska silloin hän saattaa menettää luontaisen seksikkyytensä. Jaloilla on myös melkoinen rooli naisen seksikkyyden kannalta, joten jalkojen merkitystä viettelyssä ei kannata millään muotoa väheksyä. Kauniit jalat kannattaa ehdottomasti tuoda esille, oli naisen ikä sitten mikä tahansa.

Teksti: Kari Heusala

Lähde: Adaptive preferences for leg length in a potential partner. Evolution and Human Behavior (2008).

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.