Jalkapallotähdeltä karuja esimerkkejä rasismista: poliisi pysäyttää ilman syytä – "Tuomitsette minut sen perusteella, miltä näytän?"

1:26
George Floydin poika osallistui mielenosoituksiin Bryanissa – "Väkivalta ei ratkaise mitään."

Kevin-Prince Boateng on vuosien ajan puhunut äänekkäästi rasismia vastaan. Ghanalais-saksalainen jalkapallotähti on nyt kertonut puistattavia esimerkkejä rasismista, jota hän on joutunut arkisessakin elämässään kohtaamaan.

Boateng astui rasismin vastaiseen eturiviin vuonna 2013 AC Milanin harjoitusottelussa alasarjaseura Pro Patriaa vastaan. Hyökkääjä sai tuolloin tarpeekseen katsojien rasistisista huudoista ja marssi ulos kentältä kesken avausjakson.

Boateng on sen jälkeen toiminut usein rasismin vastaisena äänitorvena, ja hän on jälleen avannut suunsa George Floydin tapauksen jäljiltä. Tummaihoinen yhdysvaltalaismies Floyd kuoli Minneapolisissa toukokuun lopulla poliisin painettua polvella hänen kaulaansa yhdeksän minuutin ajan.

Rasismi kouluaineeksi?

Viimeisimmäksi Besiktasissa Fiorentinasta lainalla ollut Boateng korostaa, että rasismin torjumisen on lähdettävä lapsuudesta.

– Meidän täytyy sivistää lapsia, se on suurin asia. Lapset kasvavat tämän kanssa, eivätkä saa opetusta vanhemmiltaan tai koulusta, Boateng sanoi Sky Sportsin mukaan.

– Kouluissa opetetaan matematiikkaa, englantia ja historiaa, miksi rasismi ei ole aineena? Lapset täytyy saada ymmärtämään, että olemme kaikki samanarvoisia. 

Kummallisia katseita, puolen vaihtamista kaduilla...

Boateng on itse joutunut kohtaamaan rasismia usein pelikentällä. Katsojat esimerkiksi tekevät usein apinaeleitä.

– Saat banaanin jokaisesta tekemästäsi maalista. Katsojat huutavat, että laitamme sinut häkkiin ja lähetämme takaisin maahasi. N-sanaa käytetään usein. He heittävät vettä ja sanovat, että ehkä voimme pestä lian pois.

Rasismi on ulottunut myös viheriöiden ulkopuolelle. Boatengin mukaan ihmiset piilottavat Euroopassa rasismiaan enemmän, mutta isoissa ryhmissä huutelevat siitä ääneen.

– Ihmiset vaihtavat puolta, kun kävelen kaduilla, ja katsovat minua kummallisesti, kun olen autossani. Poliisi pysäyttää minut ilman syytä. Sitä tapahtuu usein, ehkä siksi, että olen musta tatuoitu mies, jolla on hieno auto, ja he ajattelevat, että olen rikollinen.

– Olen tehnyt koko elämäni töitä ollakseni jalkapalloilija, mutta tuomitsette minut sen perusteella, miltä näytän? Se oli vielä pahempaa, kun olin kasvamassa, Boateng, 33, kertoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja