Mainos

Jäätteenmäki kiistää Irak-paperien vilauttelun

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki kiistää, että hänellä olisi ollut ministeriön salaisia Irak-papereita. Jäätteenmäki kiistää myös sen, että olisi vilautellut papereita vaalitenttien yhteydessä.

Poliisitukinnat ulkoministeriön niin sanotusta Irak-vuodosta jatkuvat. Pääministeri Anneli Jäätteenmäki kiisti julkisuudessa olleet tiedot siitä, että hän olisi vilautellut kyseisiä asiapapereita erään vaaleja edeltäneen tv-keskustelun yhteydessä.

-Ei pidä paikkaansa, Jäätteenmäki totesi ja kertoi itsellään olevan "erilaisia briefing-papereita" kaikkien keskustelujen edellä.

Jäätteenmäki korosti, ettei hän kuulu salaisten asiakirjojen jakeluun.

-Mutta olen tietysti kaksi korvaa omaava ihminen ja pyrin tietysti aktiivisesti saamaan tietoa.

Jäätteenmäki tähdensi vielä pitävänsä tärkeänä sitä, että Suomella ja Yhdysvalloilla on hyvät suhteet nyt ja tulevaisuudessa. Hallitus tekee niiden eteen parhaansa, hän vakuutti.

Jäätteenmäki sanoi myös pitävänsä ulkoministeriön asiakirjavuodon tutkimista tärkeänä.

-Minusta on tärkeää, että poliisit tämän tutkivat. Se on heidän asiansa, en halua siihen sen enempää puuttua, pääministeri totesi.

Kysymykseen, onko hän valmis mahdollisiin poliisikuulusteluihin asiasta, pääministeri vastasi "no ei nyt mennä asioiden edelle".

Tuomioja: Irak-vuoto kiusallinen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei halua kommentoida salaisen Irak-muistion vuodon mahdollisia poliittisia seuraamuksia. Tuomioja kommentoi asiaa tänään vain toteamalla, että asia on poliisin tutkinnassa.

Sen Tuomioja kuitenkin myönsi, että asia kiusallinen. Se on kiusallinen etenkin Suomen Washingtonin-suurlähetystön kannalta.

Poliisi ryhtyi oma-aloitteisesti tutkimaan, miten salaisiksi luokitellut asiakirjat pääsivät julkisuuteen. Kyse ei ole asianomistajarikoksesta, joten rikosilmoitusta ei edes tarvittu.

Koko juttu tuli esille vaalien alla, kun nykyinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki vaalitentissä sanoi edellisen pääministerin Paavo Lipposen liittäneen Suomen Yhdysvaltojen vetämään Irakin vastaiseen koalitioon.
Kävi ilmi, että Jäätteenmäki oli saanut tietoja salaisista muistiosta, joita oli tehty muun muassa Lipposen joulukuisen Washingtonin-vierailun yhteydessä. Hänen nettipäiväkirjassaan oli otteita näistä muistioista.
Sittemmin muistiot vuodettiin myös Ilta-Sanomien ja Iltalehden sivuille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.