Jäätävä suhde: Halonen ja kokoomus - Niinistöltä meni majurinnatsat

Tasavallan presidentin Tarja Halosen kylmäkiskoisuus kokoomukseen ja sen ministereihin on ollut luultua syvempää, ilmenee tänään julkaistavasta kirjasta "Kuka, mitä, häh".

Halosen suhtautuminen muuttui selvästi viime presidentinvaalien jälkeen, kun puhemies Sauli Niinistö ampaisi vaaleissa yllättäen aivan Halosen kannoille. Vihastus meni niinkin pikkuasioihin, että Halonen veti punakynällä yli Niinistölle esitetyn majurinylennyksen itsenäisyyspäivän alla 2007. Presidentinvaalit oli käyty saman vuoden talvella. Samalla kertaa kansanedustaja Ilkka Kanervalle tuli majurinnatsat.

Tänään julkistettavan kirjan ovat kirjoittaneet pitkän linjan politiikantoimittajat Timo Haapala MTV:n uutisista ja Pekka Ervasti Suomen Kuvalehdestä. Kirjoittajat käyvät läpi yhden politiikanvuoden.

- Uutisvuosi lokakuusta 2009 syyskuuhun 2010 oli kuin kukkuroilleen katettu voileipäpöytä. Media mässäili tiensä läpi kohu-uutisesta toiseen, todetaan kirjan johdannossa.

Tyyliltään kirja on humoristinen ja satiirinen höystettynä runsaalla kuvituksella, joka on Vesa Lehtimäen ja Osmo Päivisen käsialaa.

Kirja on tyyliltään tuttua luettavaa niille, jotka ovat tutustuneet Haapalan blogeihin MTV3:n nettisivuilta tai Ervastin politiikkapalstaan SK:ssä.

Kirjassa "Kuka, mitä, häh" teksti ja kuvat jäävät pitkälle lukijan vastuulle, kuten savolaismiestä huastettelisi. Fakta ja fiktio menevät somasti sekaisin.

Presidentin ja kokoomuksen huonot välit ovat kuitenkin kirjoittajien mukaan täyttä faktaa.

Niinistön natsojen epääminen meni kirjan mukaan tarkkaan ottaen näin, tosin todistajia tälle keskustelulle oli vähän.

Vähän myöhemmin presidentinlinnassa. Parketti narisee ja kunniamerkit helisevät, kun puolustusvoimien komentaja astelee puolustusvoimien ylipäällikön eteen. Tasavallan presidentti (uteliaana): Jahas, komentajalla on ne reservin ylennykset. Onkos siellä tuttuja? Komentaja (kuivan asiallisesti): Ylipäällikkö löytänee tuttuja mm. majuriylennyksistä. Presidentti (pläräten): Mjaa, mjaa… Kato, Kanervan Ike, hyvä! Mitä! Sauli Niinistö! (Miska ja Rontti naukaisevat kimeästi) Presidentti katsoo tuikeasti komentajaa, ottaa virkakynän ja vetää Niinistön nimen ylitse. Presidentti (juhlallisesti): Sanokaa sille Niinistölle, että kyllä ylipäälliköksi pääsee pienemmilläkin natsoilla. Komentajan kantapäät (kuuluvasti): Kops!

Kokoomuksen nulikat

Halosen ja kokoomuksen suhteita kuvataan kirjassa myös toisen tapauksen kautta. Tapaus liittyy kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokoukseen, jossa puoluejohtaja Jyrki Katainen arvioi Venäjän suurvalta-asemaa tunnetuin seurauksin.

Ote kirjasta: "Suomen länsirannikolta Raumalta pienen ja avuttoman Venäjän kimppuun hyökännyt suurkokoomuksen kenttämarsalkka Jyrki Katainen ja hänen adjutanttinsa ulkoministeri Alexander Stubb saivat pannun pihisemään Mäntyniemessä, kun puolustusvoimain ylipäällikkö analysoi kokoomusjohdon ulkopoliittisia lausuntoja: - Kyllähän Häkämiehen kanssa pärjää, mutta ne kaksi nulikkaa! kuului presidentillinen arvio toisen päähallituspuolueen kärkikaksikosta."

Kun Stubb unohti presidentille kertoa...

Ehkä tiukimmin kokoomusministerit ja Halonen ottivat vuoden mittaan yhteen viime lokakuussa. Silloin oli kysymys suomalaisjoukkojen jatkosta Afganistanissa:

Tilanteet Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisella rintamalla vaihtelivat lokakuussa kuin viidakkosodassa. Puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti Tarja Halonen oli siinä luulossa, että Afganistanin presidentinvaaleja turvaava suomalaisosasto palaisi kotimaahan vasta vaalien toisen kierroksen jälkeen. Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) oli jo ehtinyt sopia, että joukko palaisi kotimaahan ennen mahdollista toista kierrosta. Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) oli saanut tiedon joukkojen aikaisemmasta paluusta, mutta unohti kertoa asiasta presidentille heidän yhteisellä lennollaan valtiovierailulle Egyptiin 19. lokakuuta. Stubbin mukaan asian unohtui, koska ”silloin olivat jo Lähi-itä-hatut päässä”.

Lähi-itä-hattu on uusi termi suomalaisessa ulkopoliittisessa termistössä. Valtiotieteilijöiden mukaan kyseessä täytyy olla niin suuri päähine, että se tukkii ulkoministerin suun ja peittää presidentin korvat.

Seuraava hallituksen ulko-ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) ja tasavallan presidentin yhteiskokous hakee vertaistaan. Siitä "todisteena" kirjassa kokouksen "salainen" pöytäkirja. Ja varoituksena vielä tässäkin: Vastuu on lukijalla.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat