Jaakko Saariluoma heittäytyy viinin vietäväksi

Maikkarilla marraskuun lopussa alkava Viinin viemää on matkakertomuksen omainen tv-sarja viinistä, sekä viinin ja ruuan oivallisesta yhdistämisestä.

Näyttelijä Jaakko Saariluoma kiersi lähes koko viime kesän Ranskan, Italian ja Espanjan kuuluisia viinialueita. Mitä jäi kielelle, kitalakeen ja korvien väliin?

8-osaisessa sarjassa tutustutaan monisatavuotisiin suuriin viinitaloihin ja niiden nykyisiin omistajiin. Samalla päästään kurkistamaan viinikellareihin ja tarpomaan legendaarisilla viininviljelyksillä. Välimeren alueella viinistä ei voi puhua ilman, että puhuu samalla ruuasta. Saariluoma pääseekin kurkistamaan myös keittiöihin, joissa alueen viineihin sopivaa ruokaa valmistetaan.

Sarjassa vieraillaan muun muassa Toscanassa, Champagnessa, Piemontessa ja Venetossa.

Viihdeuutiset jututti näyttelijää viinimatkasta ja samalla paljastui Saariluoman suosikkiresepti ensi kesää varten.

Minkälaiselle viinimatkalle sarjan myötä päästään?

Matkailija Saariluoma lähtee leikkimieliselle etsintäreissulle maailman parhaan viinin ja ruuan perään. Alussa matkailija Saariluoma ei tiedä asiasta paljoakaan, mutta lopussa hän tietää jo vähän enemmän. Opetusohjelmasta ei kuitenkaan ole kyse.

Kuinka viinitietous petraantuu sarjan myötä?

Sarjassa käydään läpi viinin koko matka, joka alkaa pellolta ja päättyy pulloon. Jaksoissa perehdymme muun muassa siihen kuinka erilaisia viinejä tehdään, kuinka rypäleet eroavat toisistaan ja kuinka erilaisia viinejä ja ruokia voi yhdistellä. Oletan, että tieto hiipii mieleen vaivihkaa.

Mikä kokemus jäi reissulta erityisesti mieleen?

Näitä on paljon, mutta vierailu Angelo Gaja nimisen viininvalmistajan luona Luoteis-Italiassa oli mieleenpainuva kokemus. Hän on vaikuttava persoona, joka hallitsee niin viinit kuin mediankin. Hänen kanssaan maistelimme viinejä ja keskustelimme.

Karttuiko oma tietämys kesän mittaan?

Hyvinkin paljon. Ajatus lähtiessä oli myös se, että tahdoimme antaa viinintekijöille kasvot. Tapasimme reissun aikana paljon pieteetillä ja intohimolla työhönsä suhtautuvia ihmisiä, jotka ovat usein vain nimiä etiketeissä.

Kuinka itse herkuttelet ruualla ja viinillä?

Suomen kesässä voi nauttia esimerkiksi savumuikkuja ja -kalaa, joiden kanssa juomaksi sopii hyvin hapokas Riesling. Suositeltavaa on myös kylmä savulohi Tio Pepe -portviinin kera nautittuna.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat