Itsenäistyminen sai aikaan matkabuumin

Neuvostoliitosta vuonna 1991 irtautunut Latvia koki valtavan muutoksen itsenäistymisen myötä. Suomeen opiskelemaan tullut Elvira Vainio muistelee, kuinka Latvia alkoi pikkuhiljaa kansainvälistyä.

Halu lähteä opiskelemaan ulkomaille oli 1990-luvun alussa kova, kun Latvia itsenäistyi Neuvostoliitosta. Elvira Vainio tuli vuonna 1993 opiskelemaan Helian ammattikorkeakouluun ja myöhemmin valmistui Helsingin Kauppakorkeakoulusta.

– Ennen itsenäisyyttä ei ollut mahdollista lähteä opiskelemaan ulkomaille. Itseäni kiinnostivat Pohjoismaat, ja tulin Suomeen.

– Kun sellainen mahdollisuus tuli vastaan, niin kyllä ihmiset sen käyttivät. Vanhoista lukiokavereistani moni asuu edelleen ulkomailla, suomalaisen miehen kanssa naimisissa oleva Vainio muistelee.

Matkustusbuumi alkoi näkyä heti itsenäisyyden tultua. Matkanjärjestäjät huomasivat markkinaraon pakettimatkoissa, ja niitä alettiin järjestää myös pienituloisille.

– Kaikki halusivat matkustaa, mutta varat olivat osalla ihmisistä rajalliset. Eurooppaan matkustettiin Latviasta aika paljon bussilla, mikä on suuri ero suomalaisturismiin.

Matkaajat toivat vaikutteita ulkomailta

Matkustamisen yleistyminen toi ulkomailta omat trendit mukanaan. Vainio huomaa keskustellessaan ikäistensä suomalaisten kanssa, että hän on elänyt erilaista nuoruutta Neuvosto-Latviassa. 1990-luvun alussa ei esimerkiksi televisiossa pyörinyt lainkaan ulkomaiset ohjelmat.

– Olen keskustellut suomalaisten ystävieni kanssa ja ihmetellyt, että mikä ihmeen Fame, Vainio viittaa kahdeksankymmentäluvun yhdysvaltalaiseen menestysmusikaaliin.

– Televisiosta ei vielä 80-luvulla tullut kovin paljoa ohjelmia, mutta ensimmäisenä ulkomaalaisena sarjana alettiin näyttää brasilialaista saippuaoopperaa, Vainio naurahtaa.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja