Mainos

Italialaisten epätoivo: Miten saa lapset muuttamaan pois?

Italiassa vanhemmat joutuvat turvautumaan yhä useammin oikeuden apuun saadakseen aikuiset lapsensa muuttamaan pois kotoa.

La Repubblica -lehti kertoi vappuna kolmesta esimerkkitapauksesta, joissa talouskriisin ahdistama jälkikasvu on pysytellyt kotona reippaasti yli 30-vuotiaiksi asti.

Venetsian kyljessä sijaitsevassa Mestressä kaksi epätoivoista perhettä on pyytänyt kuluttajajärjestö Adicolta oikeusapua saadakseen 38- ja 39-vuotiaat lapsensa itsenäistymään.

Tapaukset ovat Adicon asianajan mukaan samankaltaisia: kumpikaan aikuinen lapsi ei ole kyennyt löytämään työtä, jolla elättäisi itsensä. Adicon johtajan Carlo Garofolinin mukaan 39-vuotias on työttömäksi jäätyään käpertynyt itseensä ja jäänyt täysin vanhempiensa elätettäväksi.

- Tarinat ovat epätoivoisia, ja ne ovat seurausta meneillään olevasta kriisistä, Garofolini sanoo.

Adicon puoleen on kääntynyt myös 40-vuotias nainen, jonka vanhemmat ovat päättäneet turvautua tuomariin ajaakseen tyttärensä pois kotoa.

Naisen vanhemmat ovat yli 70-vuotiaita eläkeläisiä, jotka eivät enää kestä jatkuvaa riitelyä tyttärensä kanssa. Tyttären osa-aikatyö ei puolestaan anna tälle mahdollisuutta elättää itseään. Kiistat ovat ajoittain yltyneet niin pahoiksi, että kotiin on kutsuttu poliisi.

Kahden polven perheet ovat tavallisia

Italiassa on hyvin tavallista, että nuoret asuvat kotona pitkälle aikuisikään saakka.

Maassa ehdotettiin aikoinaan lakia, joka olisi velvoittanut kaikki nuoret muuttamaan pois kotoa 18-vuotiaina. Suunnitelmissa oli myös taloudellisen avun antaminen nuorille niin, että nämä pääsisivät itsenäistymään. Talouskriisin aikana tilanne on kuitenkin heikentynyt entisestään.

Italian tilastokeskuksen Istatin mukaan varsinkin nuorten työttömyys on kasvussa. Maaliskuussa työttöminä oli 27,7 prosenttia Italian nuorista, lähes kolme prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Työelämän ulkopuolella on ennätysmäiset 37,8 prosenttia väestöstä. Osa heistä on pitkäaikaistyöttömiä, jotka ovat menettäneet toivonsa ja lopettaneet työnhaun.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.