Mainos

Itä-Aasian maat haluavat puhtaampaa energiaa

Huippukokouksessa otettiin kantaa myös muun muassa Pohjois-Korean tilanteeseen ja köyhyyden vastaiseen taisteluun.

Itä-Aasian maat ovat sopineet vain puolen päivän mittaisessa pikahuippukokouksessaan kunnianhimoisesta ohjelmasta, jonka tavoitteena on vähentää maiden riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Samalla satsataan biopolttoaineiden käyttöön, avataan energiamarkkinoita kilpailulle ja yritetään vähentää kasvihuonepäästöjä.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao kehotti osallistujamaita "ottamaan käyttöön uudenlaisen ajattelutavan" energia-asioissa. Kiina kuuluu maailman suurimpiin energiankuluttajiin.

- Olemme valmiita ottamaan aktiivisesti osaa kansainväliseen yhteistyöhön, jotta vakaus alueellisilla ja maailmanlaajuisilla energiamarkkinoilla säilyy, Wen vakuutti.

Myös Pohjois-Koreasta löytyi kokouksessa harvinaisen laaja yhteisymmärrys. Melko kovasanaiseksi luonnehditussa lausunnossa maan hallintoa kehotetaan muun muassa ryhtymään toimiin nälänhädän suitsimiseksi ja lopettamaan muiden maiden kansalaisten sieppaukset.

Aasian kehityspankin johtaja Haruhiko Kuroda kehotti maita nopeasti pyrkimään laajan vapaakauppa-alueen luomiseen ja panostamaan köyhyyden vastaiseen taisteluun.

- Aasiassa on kaksitoista maailman viidestätoista korkeimmasta rakennuksesta. Tämä on vakuuttava osoitus siitä, että alueella on vaurautta. Mutta samalla on muistettava, että täältä löytyvät myös maailman suurimmat slummit, Kuroda muistutti.

Kyseessä on toinen kerta, kun 16 alueen maata kokoontui yhteiseen huippukokoukseen. Kokous oli jatkoa viikonlopun Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokoukselle.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.