Isyysvapaa kannattaa taloudellisesti, sanoo Nordean ekonomisti – vain 5 prosenttia miehistä pitää täydet vapaat

10:23

Isyysvapaiden käyttäminen on taloudellisesti yllättävän kannattavaa, kertoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan monet perheet perustelevat isyysvapaan käyttämättä jättämistä sillä, että perheellä ei ole varaa siihen. Perinteinen väite kuuluu, että perhe menettää rahaa, jos isä pitää taukoa palkkatöistä ja jää kotiin lapsen kanssa.

Nordea julkisti perjantaina tulokset laajasta lapsiperheiden taloutta koskevasta selvityksestään.

Kärkkäisen laskelmista selvisi, että jos äidillä on työpaikka, johon palata, on aina järkevää pitää isyysvapaat.

– Kysymyksen kuuluisi olla se, onko perheellä varaa jättää näitä isyysvapaita käyttämättä, Kärkkäinen toteaa.

Vain 5 prosenttia pitää täydet vapaat

Syynä tähän on se, että ansiosidonnaisen isyysvapaan ajalta maksettava isyysraha on suurempi kuin äidille tarjolla oleva kotihoidontuki. Tästä huolimatta vain 5 prosenttia isistä pitää isyysvapaita täydet 54 päivää.

Kärkkäinen pääsi samaan lopputulemaan perheen nettotuloista huolimatta. Isyysvapaiden käyttäminen on taloudellisesti kannattavaa tulotasosta riippumatta.

Jos vanhempien tulot vastaavat keskimääräistä palkansaajaa, eli äidin palkka on 2 900 euroa ja isän 3 500, jää perheelle vuodessa täysien isyysvapaiden myötä käteen 2 500 euroa enemmän kuin jos isyysvapaita ei käytettäisi lainkaan.

Laskelmissaan Kärkkäinen tarkkaili yhden lapsen perheitä, joissa lapsi menee varhaiskasvatukseen 1 vuoden ja 7 kuukauden ikäisenä. Äiti on ollut ensimmäisen vuoden äitiysvapaalla, vanhempainvapaalla ja kotihoidontuella.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja