Mainos

Iskeekö hätä joululiikenteessä? - vapaaehtoiset päivystävät turvanasi

Autoliiton vapaaehtoinen tiepalvelu päivystää jälleen joulunajan liikenteessä. Lähes 200 liiton vapaaehtoista sekä yhteistyökumppanit auttavat liikenteessä joulun ja uuden vuoden ajan.

Tänäkin vuonna odotetaan sääolosuhteista riippuen 2000−3000 yhteydenottoa.

Tehostettu tiepalvelu auttaa autoilijoita, mutta jokaisen matkustajien kannattaa myös itse ennalta varautua hätään, kehottaa tiepalvelumies Reijo Häkkinen Operaatio Lumihiutaleesta.

– Lämmintä vaatetta pitää olla hyvin. Myös näkyvyyden pitää olla kunnossa sekä ajon aikana että vika- ja häiriötilanteessa. Eli valot kuntoon, tuulilasit sisältä puhtaaksi ja turvaliivit esiin. Lisäksi kannattaa ottaa auton vara-avain mukaan kaverin taskuun, jos oma sattuisi jäämään auton sisälle.

Talvikelit vaihtelevat suuresti eripuolilla Suomea, joten kelikameroista kannattaa tarkistaa reitin varrelle osuvat ajo-olosuhteet. Etelä-Suomesta pohjoiseen ajettaessa sää saattaa muuttua todella nopeasti.

Ennen matkaan lähtöä on syytä tarkistaa, että auton laitteet toimivat moitteettomasti.

Tärkeitä ohjeita

Autoliiton mukaan renkaiden ilmanpaineet pitää säätää kuorman mukaisiksi. Myös vararengas on hyvä tarkistaa. Jos auto pysähtyy ajoväylälle, on varoituskolmio vietävä asianmukaiseen paikkaan sekä turvallisen etäisyyden päähän välittömästi. Tämän jälkeen auto on pyrittävä siirtämään mahdollisimman nopeasti ajoväylältä sivuun.

Jos matka keskeytyy, palvelukeskukseen pitää kertoa tarkka sijainti ja kertoa mikä on hätänä.

– Matkan taittamiseen tulee varata riittävästi aikaa. Ajovireyden kannalta on hyvä pitää riittävästi taukoja tai vaihtaa autonkuljettajaa riittävän usein. Reitti ja varareitti kannattaa suunnitella etukäteen, Häkkinen toteaa.

Tavarat pitää pakata oikein: painavammat esineet sijoitetaan taakse tavaratilan pohjalle, eikä irtonaisia esineitä tule jättää hattuhyllylle tai jalkatilaan.

Myös lemmikkieläinten tulee matkustaa niin, ettei niistä koidu ylimääräistä vaaraa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.