IS: Suomalainen penistutkimus huvittaa ulkomailla

Helsingin yliopiston tekemä outo tutkimus on hetkessä levinnyt maailmalle. Tohtorikoulutettava Tatu Westling taloustieteen laitokselta nimittäin tutki miesten sukuelinten yhteyttä bruttokansantuotteen muutoksiin eri maissa.

Helsingin yliopiston tekemä hupsu tutkimus osoittaa, että talous on menestynyt parhaiten maissa, joissa miehen elimen pituus on 13,5 senttimetriä.

Länsimaissa miehen siittimen pituus on keskimäärin ihannemittainen, mutta esimerkiksi Afrikassa miesten etumus pullottaa suuremmilla mittasuhteilla – eikä valtion talous ole toimivimmasta päästä..

– Siittimen koko määritti talouskasvua enemmän kuin poliittinen järjestelmä, tutkimuksen lopussa kerrotaan.

Tutkimus julkaistiin vasta Discussion Paperina, eli se on vielä kypsyttelyasteella ennen lähettämistä tieteelliseen julkaisuun.

Helsingin yliopiston dekaani kummeksuu tutkimusta

Ilta-Sanomien haastattelema professori Hannu Vartiainen uskoo, että yliopistossa olisi hassuteltu, josta kyseinen tutkimus johtuu.

– Tulosten teknisessä johtamisessa ei ole ongelmaa. Onko se vakavasti otettava tutkimus, on toinen kysymys, hän sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Tutkimusta voi lukea niin, että se on tehty vähän pilke silmäkulmassa. Se kertoo, että on olemassa kaksi korreloivaa asiaa, mutta siitä ei voida mitään johtopäätöksiä suorasta syy-seuraus-suhteesta. Tätä demonstroidaan jo tilastotieteen peruskurssilla, hän jatkaa.

Vartiainen muistuttaa myöhemmin MTV3.fin Koti-osiolle, että havaintoja ei voida tulkita ilman kunnollista teoriaa. Hänen mukaansa paperi kritisoi yhteiskuntatieteellisiä tutkimuksia, joissa johtopäätöksiä tehdään teoriavapaasti.

– Tällaisia teoriavihamielisiä, yhteiskuntatieteellisiä tutkimuksia on paljon, esimerkiksi kansojen äo-tutkimukset. Talouden kasvua käsittelevät tutkimuksetkaan eivät ole aina ongelmattomia, Vartiainen kirjoittaa sähköpostitse.

– Talouskasvun ja peniksen pituuden taustalla lienee jokin kolmas muuttuja, joka vaikuttaa molempiin. Yhteyden pohtiminen saattaa tuoda lisävalaistusta talouden kasvun mekanismeihin, hän jatkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat