Mainos

IS: Puoli miljardia verorahoja hassattu – kaukomatkoja ja juhlintaa

Terveydenhuollon sähköisten palveluiden uudistamisessa on kaadettu miljoonia euroja varsin kyseenalaisiin kohteisiin, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan verorahoja on käytetty muun muassa maailmanympärimatkoihin, juhlimiseen, tyhjiin konsultointeihin ja öihin viiden tähden hotelleissa.

Itä-Suomen yliopiston informaatio-oikeuden ja tietoteknologiaoikeuden professori Timo Voutilainen arvioi, että rahaa on vuosikymmenen kestäneen uudistuksen aikana hassattu jopa puoli miljardia euroa.

– Julkisessa hallinnossa omista virheistä ei haluta oppia sitten millään, Voutilainen sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Valtiontalouden tarkastusraporteista selviää, että projektien johtoon on esimerkiksi palkattu konsultteja, jotka ovat lennelleet ympäri maailmaa verkostoitumassa. Oulussa toteutetun omahoitohankkeen konsultti lennätettiin San Fransiscoon koulutukseen, joka ei liittynyt suoraan hankkeeseen. Matka maksoi yli 4000 euroa.

Tekesin FinnWell-ohjelman konsultti reissasi muun muassa Espanjassa, Italiassa, Belgiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Unkarissa, Saksassa, Kanadassa, Ranskassa, Luxemburgissa, Ruotsissa, Itävallassa, Tanskassa, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa edistämässä kansainvälistymistä.

Rahaa on heitelty ympäriinsä myös kotimaassa. Oulun hankkeeseen rekrytoitiin kaksi työntekijää ilmoituksella, joka maksoi 10 000 euroa. Hankkeen loppuseminaari järjestettiin prameasti Finlandiatalolla. Juhlaan upposi yli 7000 euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Eija Koivuranta myöntää, että hankkeita on ohjattu riittämättömästi. Hän kuitenkin uskoo, että parannusta takavuosiin on jo tapahtunut.

– Näiden raporttien aikaan oli jo tehty isoja korjausliikkeitä, Koivuranta sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.