Irtopäällisillä piristystä sisustukseen

Irtopäällisillä voi helposti muunnella huonekalujen luonnetta. Niillä saa kätevästi ja nopeasti juhlavuuden tuntua tai vaihtelua vuodenaikoihin. Irtopäällinen on myös edullinen tapa luoda uutta pilkettä sisustukseen. Itse ommeltuna sen kustannukset ovat minimaaliset, mutta ammattilaisellakin teetettynä hinta tulee huomattavasti halvemmaksi kuin uuden huonekalun osto.

Taloudellinen ja ekologinen vaihtoehto

Irtopäälliset ovat taloudellisen ja ekohenkisen sisustajan tapa uudistaa kodin ilmettä. Jollei budjetti riitä verhoilun uusimiseen tai uuden huonekalun hankintaan, voi irtopäällisellä kätevästi piilottaa vanhojen huonekalujen tahraantuneet verhoilut ja kolhiintuneet pinnat tai muodista menneet kuosit. Myös kustannuksista piittaamaton, kestävää kehitystä tukeva kuluttaja valitsee irtopäällisen parhaana uudistusvaihtoehtona sisustamisvimman iskiessä.

Irtopäällisen käyttötarkoitus ei rajoitu vain ulkonäöllisiin seikkoihin. Sen tehtäviä voivat olla myös alkuperäisen verhouksen suojaaminen esimerkiksi arvokkaampia tilaisuuksia silmällä pitäen tai puupintaisen huonekalun varjelu kolhiintumiselta. Irtopäällinen on myös helppohoitoinen. Se on nimensä mukaan helposti irrotettavissa, jolloin sen voi pestä vaikka pesukoneessa.

Irtopäällisillä uudistetaan ja suojataan kodin sisustuksessa pääasiassa tuoleja, penkkejä, pehmusteita, tyynyjä, sohvia ja nojatuoleja. Myös pelkkä sohvan tai tuolin päälle heitetty suuri kangas tai huopa voi toimittaa irtopäällisen virkaa. Tyynyjen ja pehmusteiden päällisiä on nopea valmistaa, mutta kannattaa vaivautua ompelemaan niihin myös vetoketjut, jotta ne on helppo poistaa pesua varten. Koristeellisia kiinnitysvaihtoehtoja huomaamattomalle vetoketjulle ovat erilaiset napitus- ja nauhasysteemit.

Tuolinpäälliseenkin voi suunnitella viehättävän nauha- tai nappikiinnityksen, mutta myös hupuksi ommeltu päällinen on helppo ujuttaa tuolin ylle. Yhtenäinen ruokailuryhmäkokonaisuus syntyy ompelemalla tuolien huput samasta kankaasta kuin pöytäliina, tabletit tai lautasliinat.

Kotikonstit käyttöön

Irtopäällisen voi helposti ommella itse. Tuolin-, tyynyn- tai pehmusteenpäällisen ompelu ei vie paljoakaan aikaa, kun muistaa ottaa kappaleista tarkat mitat. Jotta irtopäällisen voi irrottaa kätevästi tarvittaessa, sen kiinnityssysteemin suunnitteluun ja toteuttamiseen kannattaa paneutua kunnolla.

Samalle huonekalulle voi ommella kerran kaavat tehtyään monta erilaista ilmettä. Käsityölehdissä on vuodenajan vaihtuessa tai jonkun juhla-ajan lähestyessä ohjeita tuolien ja pehmusteiden irtopäällisten ompeluun. Vaikkeivät ohjeiden mitat osuisikaan yksiin oman tuolin tai pehmusteen mittojen kanssa, niistä voi kuitenkin löytää mittojen ottoon ja kiinnitystapoihin liittyviä hyödyllisiä vinkkejä,

Muodokkaan sohvan tai nojatuolin huputtaminen voi olla kokemattomalle kotiompelijalle liian vaativa tehtävä. Lopputuloksena saatu huonosti istuva päällinen on turhauttava kokemus. Monimutkaisemman irtopäällisen valmistamisessa kannattaakin käyttää asiantuntija-apua, jota saa verhoilualan ammattilaisilta ja sisustusalan yrityksistä.

Irtopäällisiä kauppatavarana

Verhoomot ja sisustusliikkeet ompelevat irtopäällisiä tilauksesta asiakkaan kalusteen mittojen mukaan. Kaupoissa ei juuri huonekalujen irtopäällisiä ole luonnollisestikaan tarjolla. Silloin tällöin näkyy kuitenkin myytävänä tuolien irtopäällisiä yksittäiskappaleina. Ne eivät tietenkään sovi kaikille tuoleille vaan edellyttävät tiettyä standardimittaista tuolia. Koristetyynyille tarkoitettuja irtopäällisiä sen sijaan löytyy kauppojen hyllyiltä runsaasti monen kokoisia ja tyylisiä.

Irtopäälliset ovat myös osa valmiskalusteita. Ruokailukalusteryhmissä näkee joskus valmiilla irtohupuilla päällystettyjä tuoliryhmiä. Myös monissa sohvissa ja nojatuoleissa on irrotettavat verhoilut. Aina irrotettavaa päällistä ei kuitenkaan voi pestä muutoin kuin kemiallisesti. Valmiiden irtopäällisten avulla on ompelutaitoisen kuluttajan helppo piirtää kaavat, joista voi itse ommella vaihdettavat päälliset.

Teksti: Hanna HelimaaKuvat: Marimekko ja Oy Orient-Occident Ltd

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja