Mainos

Irlanti sallii jälleen kotimaisen sianlihan myynnin

Irlannin maatalousministeriö on ilmoittanut, että sianlihaa saa maassa jälleen myydä, jos tuottaja pystyy osoittamaan, ettei tuote sisällä dioksiinimyrkytyksen saaneiden eläinten lihaa.

Ratkaisu koskee vain sellaista sianlihaa, joka on teurastettu ennen viime lauantaina tehtyä päätöstä vetää kaikki irlantilainen sianliha markkinoilta. Sikojen teurastaminen on edelleen kielletty.

Kauppoihin päästettäviin tuotteisiin tulee erityismerkintä, jossa vakuutetaan niiden olevan turvallisia.

EU:n mukaan kahteentoista unionimaahan ja yhdeksään muuhun maahan oli mahdollisesti viety myrkyllistä sianlihaa. Myös Suomessa vedettiin dioksiiniskandaalin takia markkinoilta 30 000 kilon erä syys-lokakuussa maahan tuotua irlantilaislihaa.

Irlannissa yhdeksän sikatilaa on edelleen eristettynä lihasta löydetyn dioksiinin takia. Myrkky on lähtöisin saastuneesta rehuerästä.

Dioksiinilihan riski pieni

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten mukaan irlantilaisen dioksiinilihan aiheuttama riski ihmiselle on pieni.

Efsa-viraston mukaan ihmisen puolustuskyky saattaisi heikentyä, jos hän söisi puolentoista kuukauden ajan joka päivä suuren määrän kokonaan saastunutta sianlihaa.

Irlannin viranomaisilta saatujen tietojen perusteella saastuneen naudanlihan pääsy Suomeen on erittäin epätodennäköistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.