Iranin mielenosoituksissa kuollut jo 76, viranomaiset kertoivat 1 200 pidätetystä – Mielenosoitukset jatkuvat kymmenettä päivää

2:48
Iranilaisnaisen kuolemasta leimahtaneet mielenosoitukset ovat levinneet Eurooppaan – Lontoossa yhteenottoja poliisin kanssa

Iranissa ainakin 76 ihmistä on kuollut maassa toista viikkoa jatkuvissa mielenosoituksissa, kertoo Norjasta käsin toimiva Iran Human Rights (IHR) -ihmisoikeusjärjestö.

Järjestön mukaan poliisit ja turvallisuusviranomaiset ovat ampuneet mielenosoittajia.

– Vaadimme kansainvälistä yhteisöä yhtenäisenä ja päättäväisesti ryhtymään käytännön toimiin, jotta mielenosoittajien tappaminen ja kiduttaminen loppuu, sanoi IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam.

Iranin viranomaisten mukaan yli 1 200 mielenosoittajaa on pidätetty protesteissa. Maanantain vastainen yö oli jo kymmenes perättäinen, kun protestoijat kerääntyivät kaduille.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun 22-vuotiaan kurdinaisen Mahsa Aminin kerrottiin kuolleen sen jälkeen kun siveyspoliisi oli pidättänyt hänet väärin puetun hijabin takia. Mielenosoittajien mukaan nainen kuoli poliisin pahoinpitelyyn, minkä viranomaiset ovat kiistäneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja