Mainos

Irak vaatii talouspakotteiden purkamista

Irak haluaa YK:n poistavan kaikki Irakin-vastaiset pakotteensa, ennen kuin se sallii YK:n asetarkastajien pääsyn maahan.

Presidentti Saddam Hussein on keskustellut tänään maan johdon kanssa YK:n ja Irakin tämän vuoden kolmansien neuvottelujen asialistasta. 3.-4. heinäkuuta käytävien keskustelujen tarkoituksena on sopia YK:n asetarkastajien pääsystä Irakiin ensimmäistä kertaa yli kolmeen vuoteen.

YK:n turvallisuusneuvosto höllensi Irakin vastaista taloussaartoa toukokuussa. Päätös syntyi yksimielisesti nimettömänä käydyn äänestyksen jälkeen, kun kaikki turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata äänestivät aloitteen puolesta. Päätöksen ansiosta irakilaiset saavat jälleen perustarvikkeita aina ompelukoneista polkupyöriin.

Noin kaksitoista vuotta voimassa olleiden pakotteiden uusimisesta on kiistelty pitkään. Etenkin Yhdysvallat on vaatinut niiden tehostamista. Eniten vastahangassa on ollut Venäjä. YK:n mukaan Irakin vastaisia pakotteita ei kuitenkaan pureta kokonaan, ennen kuin maa sallii asetarkarkastajien pääsyn maahan.

Irakin taloussaarto aloitettiin vuonna 1990, jolloin se hyökkäsi Kuwaitiin. YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista joulukuussa 1998.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.