Insinööriopiskelijat vastustavat liikakoulutusta

Julkaistu 13.04.2005 13:44(Päivitetty 14.04.2005 13:03)

Noin 40 000 insinööriopiskelijaa ympäri Suomen on marssinut ulos oppilaitoksistaan vastalauseena liian suurelle aloituspaikkojen määrälle.

Liikakoulutuksesta suivaantuneet insinööriopiskelijat ovat marssineet ulos opinahjoistaan eri puolilla Suomea. Helsingissä opiskelijat osoittivat mieltään eduskuntatalon edessä.

Mielenilmauksella vastustettiin insinöörikoulutuksen liian suuria aloituspaikkamääriä. Insinööriopiskelijaliitto IOL:n mukaan alan opiskelijoiden työllistyminen on vaikeutunut ja harjoittelupaikkojen saaminen hankaloitunut. Insinöörikoulutuksen aloituspaikkamäärät ovat kolminkertaistuneet 15 viime vuoden aikana, ja nykyään insinööri- tai diplomi-insinöörikoulutuspaikkoja on vuosittain yli 15 000.

-Meitä on yksinkertaisesti aivan liikaa. Kaikkiaan 10 500 opiskelijaa aloittaa ammattikorkeakouluissa vuosittain ja heistä 5000 valmistuu eli puolet keskeyttää syystä tai toisesta opinnot ja se syö resursseja. Siitä huolimatta myös työttömyysluvut kasvavat, korosti Insinööriopiskelijaliiton (IOL) puheenjohtaja Sampo Häkli.

IOL vaatii aloituspaikkojen leikkaamista noin tuhannella vuosittain seuraavan viiden vuoden ajan. Liitto perää myös opetushenkilökunnan määrän ja tason turvaamista. Lisäksi insinööritutkintojen on oltava valtakunnallisesti samantasoisia ja -sisältöisiä.

Insinöörikoulutuksen liian suuret opiskelijamassat tuntuvat Häklin mukaan opiskelijoiden arjessa.

-Opetusresurssit ovat pieniä, luokkakoot ovat kasvaneet, harjoitustöissä ei riitä työvälineitä kaikille, harjoittelupaikkojen saanti on vaikeutunut huomattavasti ja valmistumisen aikainen työllistyminen on hankaloitunut, Häkli kuvaili.

Opetusministeri Tuula Haatainen otti mielenosoittajat vastaan eduskunnassa. Haataisen mukaan ongelma liittyy nykyiseen ammattikorkeakoulujen rahoitusmalliin. Järjestelmä on kannustanut opinahjoja ottamaan liikaa opiskelijoita. Tilanne on kuitenkin kohentumassa, koska ammattikorkeakoulujen valtionosuuksia ollaan muuttamassa.

Haatainen sanoi myös, että tekniikan ala on suhdanneherkkää, mutta koulutus pitää kuitenkin suunnitella vuosiksi eteenpäin.

Mielenilmauksen järjesti IOL ja sen 28 paikallisyhdistystä. Insinööriliiton puheenjohtaja Matti Viljanen on ilmaissut tukensa insinööriopiskelijoiden mielenilmaukselle. Viljanen vaatii myös aloituspaikkojen vähentämistä.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa